Pápeža "bolí" prerušené prímerie v Pásme Gazy

Pápeža "bolí" prerušené prímerie v Pásme Gazy, uviedol to počas tradičnej nedeľnej modlitby Anjel Pána. Zároveň zdôraznil, že je dôležité hľadať novú dohodu o výmene väzňov a rukojemníkov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

Pápež František Na snímke pápež František sa prežehnáva pred pravidelnou generálnou audienciou na Námestí svätého Petra vo Vatikáne v stredu 24. apríla 2023. Foto: TASR/AP

„Bolí nás, že prímerie sa prerušilo: to znamená smrť, ničenie a utrpenie. Mnohých rukojemníkov prepustili, ale mnohí sú stále v Pásme Gazy. Myslíme na nich, na ich rodiny, ktoré videli svetlo, nádej, že znovu objímu svojich milovaných,“ uviedol v texte František.

Pápež v kázni pripomenul, že sa modlí aj za štyroch zabitých a 42 ranených pri nedeľnom výbuchu na katolíckej omši na filipínskej univerzite, kde podľa podozrení úradov podnikli bombový útok islamistickí militanti.

Chorľavý pápež sa už druhú nedeľu po sebe neobjavil v okne vatikánskeho Apoštolského paláca, odkiaľ tradične prednáša modlitbu, ale v krátkom vyhlásení odvysielanom televíziou z kaplnky Domu sv. Marty povedal, že sa už cíti lepšie, aj keď hlas mu ešte nedovolí prečítať celú modlitbu.

(tasr)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac