Mýtus normálnosti? Trauma, choroba a uzdravenie v toxickej kultúre

Nikdy sme sa nemali tak dobre a zdravotná starostlivosť nebola taká dostupná. Psychicky a fyzicky zdravých ľudí je však čoraz menej. Čo sa to s nami deje? Kniha lekára Gabora Matého a jeho syna Daniela Mýtus normálnosti hľadá na tieto otázky odpovede.

Non Exclusive: Prince Harry diagnosed with Attention Deficit Disorder by trauma expert Gabor Maté. Foto: Profimedia.sk

Najprv niečo o Gaborovi: prešiel všeličím, vie, čo je závislosť. Tá jeho sa prejavovala workoholizmom. Roky sa nezaujímal o svoje deti. Jeho matka, slovenská Maďarka židovského pôvodu, utiekla pred deportáciami do Budapešti. V roku 1944 sa jej narodil syn Gabor. Bola na smrť vystrašená, netušila, čo bude s ňou, dieťaťom a jej rodinou na Slovensku. Syn všetky jej obavy vnímal. Pretavili sa do traumy a možno aj preto sa v dospelosti správal, ako sa správal.

O jeho neskoršom profesionálnom pôsobení sa dá povedať, že bol traumou posadnutý – napísal o nej niekoľko kníh a v tejto oblasti ho považujú za odborníka. A aké sú hlavné myšlienky jeho poslednej knihy?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.