Pellegrini je na najlepšej ceste prehrať voľby

406929897_876994920448570_324599247066091925_n Peter Pellegrini. Foto: Facebook

Ak to takto pôjde ďalej, Peter Pellegrini sa dostane do pasce a hoci bude favoritom, prehrá prezidentské voľby.

O pár dní to bude desať rokov, čo Robert Fico ohlásil svoju prezidentskú kandidatúru, aby v ďalšom roku prehral s Andrejom Kiskom. Peter Pellegrini je na najlepšej ceste ho napodobniť. Môže sa totiž dostať do rovnakej pasce, v akej bol Fico a môže ho poraziť aj inak slabší kandidát. Už preto, že vo voľbách nepôjde o súťaž Pellegriniho a Korčoka, ale pôjde o porážku Fica.

Pellegrini je všeobecne považovaný za prijateľného a kompromisného, má však dve nevýhody.

Po prvé, nereprezentuje žiadnu výraznú tému, ktorou by mohol mobilizovať verejnosť. Proti Korčokovi by sa mu hodilo, keby ho dokázal tvrdo kritizovať za amerikanizmus, za jeho postoje k vojne na Ukrajine, či za podporu členstva Ukrajiny v NATO. To všetko viedlo k vojne a už druhý rok hrozivo ničí Ukrajinu napadnutú Ruskom.

Pellegrini to však nedokáže. Nereprezentuje to.

Vojne sa dlho vyhýbal, pred voľbami sa v nevyhnutnej miere prispôsobil väčšine slovenskej spoločnosti, ale po voľbách opäť k téme mlčí. Napokon to, že slovenská vláda prestala napodobňovať politiku USA k Ukrajine, že sme prestali fantazírovať o vojenskej porážke Ruska a posmievať sa z ruskej armády a Putina, a súčasne sme nezačali s kritikou Zelenského, tému úplne odsunulo. Zhruba takáto pasivita zodpovedá slovenskej verejnej mienke. (Aj keď záujmy štátu by si vyžadovali niečo iné.)

To, že táto téma ide bokom, pomôže Korčokovi. Najsilnejšia karta proti nemu stratila na váhe. Pellegrini by ňou síce nedokázal hrať, ale takto z nej nebude ani ťažiť.

Ešte horšie pre Pellegriniho je, že voľby budú o témach, ktoré nastolila Ficova vláda.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami