Predstieraj úctu ku koránu, občan

Dánsky parlament odhlasoval 7. decembra nový zákon, podľa ktorého sa stane trestným činom „nevhodné zaobchádzanie s náboženskými textami na verejných miestach“. Za takýto skutok budú hroziť až dva roky odňatia slobody. Teoreticky je nová norma nábožensky neutrálna, prakticky ide o ústupok islamu.

Izrael-Palestina-násilí-5 Ženy s výtlačkami koránu. Zdroj: profimedia.sk

Táto norma totiž vznikla ako reakcia na verejné pálenie koránu, ktoré sa v severských krajinách počas posledných rokov konalo opakovane. (Švédsko zatiaľ podobnú zákonodarnú iniciatívu vylučuje.)

Citom rozčúlených moslimov tak musela ustúpiť sloboda prejavu, jeden z najzákladnejších civilizačných parametrov, ktorým sa západné demokracie odlišujú od rôznych autoritárskych systémov. Potvrdila sa tým, okrem iného, teória libanonsko-amerického intelektuála Nassima Nicholasa Talebu, že najagresívnejšia a najmenej tolerantná menšina má tendenciu vyhrávať, pretože unavená, ľahostajná alebo vystrašená väčšina nakoniec tvárou v tvár neustálym požiadavkám, vyhrážkam a revu nakoniec radšej ustúpi, aby mala pokoj.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.