VIDEO: Elektráreň Nováky vstupuje do posledného mesiaca prevádzky. Čo s ňou bude?

NOVÁKY – Elektráreň Nováky je sedemdesiatnička. Jej turbíny sa však na konci tohto roku dotočia. Doba uhoľná sa pre Nováky končí.

elektraren Novaky Elektráreň Nováky je „sedemdesiatnička“. Foto: TASR

Dominanta bola prvým veľkým a hlavným pilierom slovenskej energetiky, vďaka ktorému sa povojnové Slovensko naštartovalo naplno a začal sa rozvíjať priemysel.

„Jej význam bol hlavne v čase, kedy sa postavila, kedy sa nám ešte nesnívalo o využívaní jadrovej energetiky a keď sme o tom ešte vôbec nevedeli, že obnoviteľné zdroje raz budú dodávať elektrickú energiu pre obyvateľstvo,“ pripomenul generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček v úvode dokumentárneho filmu (Elektrárne Nováky – Sedem dekád), v ktorom sú zachytené najdôležitejšie momenty elektrárne.

Naša krajina tak získala osvetlenie do domácností, do regiónu bolo zabezpečené aj teplo.

Elektráreň Nováky začala dodávať elektrinu v roku 1953. Pôvodne mala byť len závodnou elektrárňou, no rozšírenie ťažby hnedého uhlia v regióne, ale aj rastúca výroba v chemických závodoch, náročných na elektrinu, rozhodli inak, uviedli na svojom webe Slovenské elektrárne.

Dokument: Elektrárne Nováky – Sedem dekád. Zdroj: Youtube/Slovenské elektrárne

Bývalý námestník Elektrárne Nováky Ladislav Kôňa uviedol ako hlavný dôvod jej vzniku hlad po energii vtedajšieho Slovenska, na ktorý sa valil ťažký priemysel.

„To sa stavalo na zelenej lúke. Bolo treba priviesť uhlie a vodu, ktorá bola v rieke Nitra. Naviac sme museli zabezpečiť uloženie popola,“ nostalgicky spomínal na začiatky budovania nového energetického diela bývalý riaditeľ závodu elektrárne Nováky Vincent Sestrienka.

Boli to ťažké časy, ale aj časy nádeje. Tou bola práve aj novácka elektráreň. V nováckej elektrárni postupne pribúdali nové kotle, generátory, komíny, veže, zdravotné stredisko, celé výrobné bloky.

Vďaka vedomostiam nováckych energetikov postupne v Československu vyrástla generácia odborníkov a technikov, nielen pre Nováky, ale aj pre Vojany a jadrové elektrárne.

„Elektráreň Nováky bola najväčšia elektráreň na Slovensku. Pocítil to aj celý región. Začali sa sem sťahovať energetici, stavbári a stavebníci z celého Slovenska, ale aj z Čiech,“ uviedol v historickom dokumente riaditeľ závodu elektrárne Nováky Miroslav Piaček.

Historické míľniky jednotlivých etáp výstavby výrobných kapacít Elektrární Nováky mapuje aj publikácia, ktorú vydali pri príležitosti 60 rokov Elektrárne Nováky.

Je pokračovaním predchádzajúcich knižných vydaní, a to hlavne k 55. jubileu pod trefným názvom Dlhá jantárová cesta nekončí…

Autori sa v nej snažili okrem pripomenutia kľúčových momentov šiestich dekád elektrárne, vyjadriť aj úctu a obdiv všetkým generáciám zamestnancov, ktorí svoj život spojili s energetikou na hornej Nitre.

Tak, ako Nováky hrali kľúčovú rolu pri počiatkoch energetiky na Slovensku, dnes, s dôrazom na boj proti klimatickým zmenám, je pre krajinu a Európu dôležité rýchle zníženie emisií skleníkových plynov.

„Elektráreň Nováky dosiahla svoj vrchol. Nevýhodou tejto elektrárne je, že spaľuje hnedé uhlie a lignit, ktorý je v štruktúre uhlia to najhoršie, čo existuje. Táto palivová základňa je pre súčasnú dobu absolútne nevyhovujúca,“ konštatoval Miroslav Piaček.

Uzavrel, že doba uhoľná pre Nováky končí a elektrárne sa pripravujú na novú dobu.

Doba uhoľná pre Nováky sa končí a elektrárne sa pripravujú sa na novú dobu. Foto: Slovenské elektrárne