Kolíková spochybňuje základy práva v snahe obhájiť špeciálnu prokuratúru

Mária Kolíková, právnička a bývalá ministerka spravodlivosti, zaslala výzvu Robertovi Ficovi na zverejnenie rozhodnutí Ústavného súdu, o ktoré opiera zrušenie špeciálnej prokuratúry. Tvrdí totiž, že ide o klamstvá a zavádzanie, že žiadne desiatky rozhodnutí neexistujú a špeciálna prokuratúra nemá žiadnu priamu zodpovednosť za porušovanie ľudských práv.

Mária Kolíková. Foto: Martin Baumann/TASR Mária Kolíková. Foto: Martin Baumann/TASR

U politikov je pomerne časté účelové prekrúcanie faktov, či už z nedostatku vedomostí, alebo zo zištných politických motívov. V prvom rade treba podotknúť, že uvedené rozhodnutia nemusí nikto zverejňovať, pretože sú verejne dostupné na stránke Ústavného súdu v sekcii Zbierka nálezov a uznesení. Kolíkovej možno pripomenúť konania pred Ústavným súdom aj s ich spisovými značkami, v ktorých bola vo väčšine prípadov dozorujúcou prokuratúrou práve tá špeciálna, nakoľko bola daná jej príslušnosť v súvislosti s charakterom páchanej trestnej činnosti.

Ústavný súd konštatoval porušenie mnohých práv

V tomto výbere prípadov, v ktorých Ústavný súd konštatoval porušovanie práva na osobnú slobodu, práva na súkromný a rodinný život, práva na slobodu a bezpečnosť, práva na zákonného sudcu, práva na súdnu a inú právnu ochranu a iné práva vyplývajúce z ústavy a Dohovoru sťažovateľov, je možno vidieť na základe dátumov nálezov aj extrémne krátke časové obdobie, počas ktorého boli tieto konštatovania o porušovaní základných práv vydané.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.