Mimoriadne zastupiteľstvo prebehlo hladko. No dohodu takmer zmaril „narušiteľ“

KOŠICE – Mimoriadne mestské zastupiteľstvo, ktoré zasadalo netradične v sobotu, nakoniec odkleplo zvýšenie poplatkov a daní. Pribudlo aj navýšenie dane za psa. Nakoniec ale išlo o kompromisné riešenie.

Mimoriadne zastupiteľstvo Na sobotňajšom mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili zvýšenie daní a poplatkov. Išlo o kompromisné návrhy. Foto: Boris Macko

Jednotlivé poslanecké kluby sa ani netajili tým, že je to výsledok intenzívnych rokovaní s vedením mesta. Aj vďaka tomu nakoniec na štvrtý pokus schválili spomínané zvýšenia daní a poplatkov. Hoci sa zasadnutie začalo v uvoľnenej atmosfére, nakoniec ju narušil námestník primátora Marcel Gibóda, ktorý zopár minút meškal.

Na sobotňajšom mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili zvýšenie daní a poplatkov. Išlo o kompromisné návrhy. Foto: Boris Macko

„Je samozrejmé, že niektoré opatrenia na zabezpečenie služieb mesta nenašli vždy pochopenie u obyvateľov. Verím, že sme sa voči nim aj mestu zachovali zodpovedne. Niektoré negatívne opatrenia sme museli prijať už v roku 2019, konkrétne zvýšenie daní z nehnuteľností a poplatok za likvidáciu odpadu. Toto nepopulárne rozhodnutie nás čaká aj dnes. Nebudem sa, ako niektorí politici, vyhýbať tejto, a iným kritickým témam, ani ju populisticky zneužívať a dávať obyvateľom nereálne sľuby,“ povedal okrem iného Gibóda vo svojom prejave. Dodal, že navýšenie, ktoré navrhli poslanci, je podľa neho nedostatočné.

V pléne nasledovalo hučanie. Z poslaneckých lavíc sa začalo ozývať: Veď ho vypnite! Vypnite ho! Po chvíli Gibóda svoj prejav ukončil, keďže mu aj tak vypršal čas. „Reagujem na pána námestníka, lebo počas jeho prejavu tu začali stúpať emócie. Mám taký pocit, že pán námestník si pripravoval príhovor. Ale prišiel s ním neskoro na to, aby dohodu nejako rozbil. Kým neprišiel do sály, bol tu pokoj. Nenechajte sa vykoľajiť. Podľa môjho názoru pán námestník nehovorí za vedenie mesta, ale za seba. On je taká samostatná jednotka. Nereagujte naňho, nebudeme sa tu hádať,“ oslovil kolegov poslanec Michal Djordjevič s tým, že on bude Gibódu ignorovať.

Na sobotňajšom mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili zvýšenie daní a poplatkov. Išlo o kompromisné návrhy. Foto: Boris Macko

Nezávislý poslanec Jozef Karabin vyhlásil, že on za žiadne zvyšovanie hlasovať nebude. „Vieme robiť aj niečo iné, ako zvyšovať poplatky a dane? Vieme robiť niečo iné, ako dohody s magistrátom a pánom primátorom?“ pýtal sa Karabin. „Prepáčte, za takú dohodu hlasovať nemôžem,“ dodal. „Dám ti radu do života. Podstatné je zmieriť sa s výsledkom volieb. Tak ako ja sedím teraz vedľa pána Petrovčíka a som spokojný. Veľmi to prospieva duševnému zdraviu,“ opäť odpovedal Djordjevič narážajúc tak na predvolebný aj povolebný súboj s terajším starostom Starého Mesta Igorom Petrovčíkom.

Primátor Jaroslav Polaček na otázky poslancov, či podpísal všeobecne záväzné nariadenia, ktoré boli podpísané, odpovedal, že áno. Dodal, že je ich tam viac a na podpis čakajú aj ostatné. Na záver mimoriadneho zasadnutia sa poslancom poďakoval za konštruktívny postoj.

Na sobotňajšom mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili zvýšenie daní a poplatkov. Išlo o kompromisné návrhy. Foto: Boris Macko

„Dnešný deň je výsledkom toho, že sme predtým už viackrát hlasovali a nedošlo k žiadnej dohode. Tak sme si po posledných udalostiach sadli všetky kluby aj nezávislí poslanci. V konštruktívnej atmosfére sme si povedali otvorene pár vecí. Snažili sme sa nájsť kompromis a ten sa nerodil ľahko. Nikto s tým nie je spokojný. Boli by sme najradšej, keby sa dane a poplatky nemuseli zvyšovať,“ komentoval vývoj pre Štandard Ladislav Lörinc, predseda Košického klubu, najsilnejšieho v mestskom zastupiteľstve.

„Kompromis ale spočíva v tom, že dane nezvyšujeme v takej miere, ako pôvodne navrhoval magistrát. Zvyšujeme ich v takej miere, aby mesto dokázalo vytvoriť rozpočet a hospodáriť v ďalšom období. Aby sme dokázali prežiť, ale zároveň ani veľmi nezaťažili obyvateľov,“ dodal Lörinc. Pristavil sa aj pri zvýšení poplatkov za odpad. „Ide o navýšenie zo 45 na 57 eur. Je to navýšenie o jedno euro za mesiac,“ upresnil.

Na sobotňajšom mimoriadnom zastupiteľstve poslanci schválili zvýšenie daní a poplatkov. Išlo o kompromisné návrhy. Foto: Boris Macko

Podobne je to podľa neho aj pri daniach z nehnuteľností. „Pri bytoch a domoch ide o 27-percentné navýšenie, čo je miera inflácie. Pri stavbách na podnikateľskú činnosť ide o 40 percent,“ vysvetlil s tým, že napríklad kým majiteľ bytu v Starom Meste s rozlohou 60 metrov štvorcových doteraz platil 60 eur, po novom to bude 72 eur.

„Pribudlo aj zvyšovanie dane za psa, ktorá sa nezvyšovala 10 rokov,“ dodal Lörinc. Majitelia psov v rodinných domoch zaplatia po novom namiesto 10 eur 20. Tí, ktorí majú psov v bytoch, si tiež priplatia 10 eur. Takže namiesto doterajších 40 to bude 50 eur ročne. „Daň za psa má nižší výber. Je najčastejšie obchádzaná, lebo ľudia prihlasujú psov kade-tade. Polovica výnosu tejto dane ide pre mestské časti a polovica pre útulky, ktoré mali v poslednej dobe existenčné problémy,“ uzavrel Lörinc. Zdá sa, že naťahovačky poslancov s vedením mesta sa skončili. Ďalší vývoj ale ukáže až čas.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok