Kultúrna udalosť roka 2023: Labutie jazero dodá silu na každodenný život

Na konci roka sa bilancuje a s rôznymi anketami sa roztrhlo vrece. Obyčajne býva ťažké vybrať z množstva udalostí jednu. Tentoraz je však voľba jednoznačná.

Oľga Chelpanová ako Odilia a Viacheslav Kruť ako princ Siegfried. Autor fotografie: Juraj Žilinčár Oľga Chelpanová ako Odilia a Viacheslav Kruť ako princ Siegfried. Autor fotografie: Juraj Žilinčár

Predstavenie Labutie jazero v Slovenskom národnom divadle očarí dokonalou súhrou všetkých zložiek. Počas roka zaujala aj skvelá choreografia Carminy Burany, v predstavení však chýbala živá hudba a monumentálny zbor. Benefičné predstavenie Umenie pre život ponúklo svetových sólistov, to však boli „len“ (skvelé) čriepky jednotlivých predstavení.

Labutie jazero jednoducho poskytuje komplexný zážitok. Je to základné dielo v repertoároch operných domov a pravdepodobne najznámejší balet vôbec. Len nedávno malo derniéru predchádzajúce naštudovanie, ktoré pre divácky záujem vydržalo desiatky sezón. O kvalite baletu neexistujú pochybnosti a nepovažujem za potrebné čokoľvek dodávať k Čajkovského hudbe. O čo viac je naštudovaní, o to viac možností porovnania. A existujú rôzne verzie prevedenia – s väčším či menším zborom či nárokmi na sólistov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.