Sviatok svätého Štefana je spájaný nielen s duchovnou stránkou, ale aj so zábavou

BRATISLAVA – Po slávnosti Božieho narodenia určila katolícka cirkev 26. december ako spomienku na prvého mučeníka, svätého Štefana, ktorý bol pre vieru v Ježiša Krista ukameňovaný. Zároveň bol tento deň na Slovensku charakteristický uvoľnenosťou a radosťou.

Lapidation Zobrazenie Svätého Štefana pri ukameňovaní. Foto: Wikipédia

Meno Štefan pochádza z gréčtiny a v preklade znamená korunovaný. Veriaci sa počas svätých omší modlia nielen za svätého Štefana, ale aj za všetkých ostatných vyznávačov, ktorí pre vieru v Ježiša Krista obetovali svoj život. Úcta k tomuto svätcovi sa rozšírila, keď v roku 415 kňaz Lucián našiel v Jeruzaleme jeho relikvie a časť z nich putovala do mnohých krajín a chrámov. V Bratislave, ale aj v ostatných častiach Slovenska, navštevovali veriaci slávnostnú svätú omšu. Počas sviatočného dňa bolo zvykom navštevovanie príbuzných, nechýbalo ani vinšovanie, koledovanie a organizovanie Štefanskej zábavy, kam chodila predovšetkým mládež.

Klasické ľudové veselice v súčasnosti nahradili diskotéky. V Bratislave sa aj tento rok konajú rôzne tanečné podujatia. Vyraziť môžete v utorok 26. decembra na ŠteFUNK Party 2023 v Korzo Café&Restaurant na Hviezdoslavovo námestie. Vytancovať sa môžete aj na Štefanskej zábave v reštaurácii Breweria na Eisnerovej, kde si okrem tancovačky návštevníci pochutia aj na polnočnom divinovom guláši.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok