Kňaz Bogucki: Snažme sa uprieť svoj zrak na Ježiša uloženého v jasliach

BRATISLAVA – S Vianocami sa spája čas stíšenia, bilancovania, ale aj zamyslenia sa nad posolstvom a tajomstvom Božieho narodenia. Počas sviatočných dní sa čitateľom Bratislavského Štandardu prihovára správca farnosti Bratislava – Karlova Ves, kňaz Lucián M. Bogucki.

IMG-20231203-WA0060 Betlehem pred kláštorom minoritov a Kostolom sv. Františka. Foto: Farnosť Bratislava - Karlova Ves

„Opäť slávime tajomstvo narodenia Božieho Syna. Unavení povinnosťami spojenými s prípravou štedrovečerného stola, s upratovaním domácnosti, s nákupom darčekov a ešte všeličím iným, zasadneme k štedrej večeri a neskôr pôjdeme do kostola sláviť polnočnú liturgiu Pánovho narodenia. Možno nejeden z nás bude musieť prekonať zlý pocit únavy, nervozity spojenej s predvianočným zhonom, alebo sklamania, že nie všetko zostalo pripravené podľa skorších plánov. Napriek rôznym pocitom, snažme sa uprieť svoj zrak na Ježiša uloženého v jasliach. Večné Slovo sa stáva človekom, aby do tmy, neistoty a zmätkov tohto sveta prinieslo pokoj, radosť a nežnosť. Kňaz v Modlitbe dňa, určenej na polnočnú omšu, bude prosiť Boha, aby svetlo Ježišovej pravdy bolo nami s vierou prijaté a stalo sa zárukou účasti na Jeho nebeskej sláve. To je podstata sviatkov: s vierou otvoriť sa na tajomstvo Božieho narodenia. Dovoliť, aby sa Boh narodil v mojom srdci je podmienkou toho, aby radosť betlehemskej noci zaliala moje vnútro a ako veľké „duchovné“ cunami, zaplavila všetko okolo mňa. Boh stávajúc sa človekom vkročil do ľudských dejín, do našich osobných príbehov. Robí to veľmi nenápadne, tak ako to učinil v Betleheme, ale nie preto, aby ostal nepovšimnutý, ale preto, lebo veľké veci sa rodia v tichosti. Moja viera zrodená z osobného stretnutia s Pánom sa musí stať vierou „násilníka“, lebo len „násilníci“ dobývajú Nebeské kráľovstvo. Prajem každému z vás, aby prichádzajúci na svet Spasiteľ priniesol pokoj do vašich sŕdc, radosť na vaše tváre a dodal silu vašim rukám. Nech svetlo betlehemskej noci prežiari naše rodiny, aby sme sa mohli zaskvieť novým jasom. Prajem, aby sme mali odvahu tento jas niesť do celého sveta,“ zavinšoval čitateľom Bratislavského Štandardu Lucián M. Bogucki.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok