Evanjelickí farári a vzdelanci pomohli prežiť nášmu národu

Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Foto: Pavol Zachar/TASR Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko. Foto: Pavol Zachar/TASR

Pôvodne to mal byť „ten“ klasický vianočný rozhovor. Kapor, koláče, koledy, kostolíky, všeobecná kríza povolaní v cirkvách, Štúr, Rúfus, artikulárne kostoly… Lenže to nie je možné, ak robíte rozhovor s Ivanom Eľkom – generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Biskup Eľko ťahá na hlbinu a je odvážny. Vstupuje do spoločenských debát a nebojí sa pomenovať veci pravým menom. 

Teraz vám prinášame vianočný rozhovor plný inšpiratívnych, ale aj znepokojivých momentov. Dozviete sa aj čo-to z histórie slovenských evanjelikov, ale napríklad aj to, prečo americký kresťan šepkal, keď prišla reč na nové formy sociálneho inžinierstva. 

Aký bol váš tohtoročný advent? Čo v ňom rezonovalo.

Pred druhou adventnou nedeľou sme, žiaľ, pochovávali našu zosnulú kolegyňu, veľmi dobrého človeka a svedomitú farárku. Pri rozlúčke s ňou zaznelo, že „pri nej sa už advent stal skutočnosťou“. Tieto slová sa ma dotkli. Advent totiž získava dosť vecný charakter. Nemám ani tak na mysli celú tú kultúru reklám a nákupov. To patrí k trendu sekulárnej spoločnosti a nemá zmysel to kritizovať. Mám skôr na mysli fakt, že advent vnímame ako vec, nástroj. Advent však nie je vec, ale existenciálny fakt – fakt Božieho prichádzania k nám v Duchu Svätom aj druhého príchodu Krista na svet. Fakt plynutia nášho života, a teda aj postupného približovania sa k Bohu v čase. Jednoducho advent, to je existenciálny fakt stretnutia človeka s Bohom. 

V takomto ponímaní však kladie na človeka oveľa väčšie nároky. Mohli by ste to pomenovať?

Advent prináša nesmierne vážnu existenciálnu tému a očakáva od človeka vážny postoj. V minulosti tá vážnosť bola vyjadrená aj tým, že to bol tichý čas. Nekonali sa žiadne spoločenské, či umelecké podujatia, tobôž nie v prostredí cirkvi. 

Čím som starší, tým viac som s tým vnútorne stotožnený. Toto sa však radikálne zmenilo. Akurát, dva „koronaadventy“, keď sme boli zamknutí, nám pripomenuli tie staré, dobré, tiché adventy minulých dôb. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami