Ešte k streľbe v Prahe. Pochybnosti vzbudzuje časová os pred zásahom polície v budove Filozofickej fakulty

Po stre¾be na Univerzite Karlovej v Prahe je 11 màtvych vrátane útoèníka Sanitka smeruje k budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy. Foto: TASR/AP

Česká policajná inšpekcia prešetruje postup v súvislosti s minulotýždňovou štvrtkovou tragickou streľbou v Prahe. Vychádza pritom aj z podnetov verejnosti, ktoré sa v súvislosti so zásahom začali objavovať zo strany niektorých expertov, ale napríklad aj od ľudí, ktorí sa v čase útoku nachádzali v budove na Námestí Jana Palacha. Otázky, ktoré môžu byť zásadné pre vyhodnotenie toho, či sa v budúcnosti nemožno podobným tragickým udalostiam lepšie brániť, vyplývajú v mnohých prípadoch z časovej osi policajného postupu.

Pre zásah na univerzite sa najmä na sociálnych sieťach objavili kritické hlasy. Ľudia upozorňovali napríklad na možné podcenenie situácie zo strany polície, ktorá mala informácie o tom, že mladý muž z obce Hostouň odišiel do Prahy s tým, že si chce vziať život a zároveň, že je podozrivý z vraždy svojho otca. Vypratala síce objekt Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) v Celetnej ulici, študent ale strieľal približne o 600 metrov ďalej, v hlavnej budove fakulty na Námestí Jana Palacha.

Pražská polícia pritom poslala po 13:00 na základe požiadavky od kolegov zo stredných Čiech hliadku do hlavnej budovy Filozofickej fakulty UK na Námestí Jana Palacha. Hovorca pražskej polície Jan Daněk povedal, že budova na Celetnej ulici bola evakuovaná na základe informácií fakulty, podľa ktorých útočník do budovy na Námestí Jana Palacha vôbec nechodil. Všetky študijné aktivity mal v Celetnej. „Žiadne informácie, ktoré sme mali v tom čase k dispozícii, teda nehovorili o akomkoľvek jeho vzťahu k budove FF UK na Námestí Jana Palacha,“ uviedol Daněk.

S tým súvisia aj sporné informácie ohľadom toho, či malo vedenie fakulty o možnej hrozbe informácie. Jedna z členiek vedenia fakulty podľa Deníka N uviedla, že zhruba hodinu pred útokom dostalo vedenie informáciu o možnej hrozbe a to vrátane toho, že by mohlo dôjsť k streľbe. Naopak na minulotýždňovej piatkovej tlačovej konferencii zaznelo, že polícia nemohla vedenie fakulty informovať pred hrozbou, pretože stále pracovala s verziou, že páchateľ chce len spáchať samovraždu.

Ako sa to udialo

Prvé tiesňové dostala polícia vo štvrtok krátko popoludní, presne o 12:26. Na tiesňovú linku volala žena, že 24-ročný muž z Hostoune pri Kladne sa chystá spáchať samovraždu a mohol by byť na ceste do Prahy. Záchranná služba a hasiči dorazili o niekoľko desiatok minút k nemu domov, pričom našli jeho otca v pivnici mŕtveho a v objekte zaistili zariadenie, ktoré pripomínalo nástražný výbušný systém. O 13:15 vyhlásili po podozrivom muži celoštátne pátranie. Jeho podobizeň ale nezverejnili, ako je to v iných prípadoch obvyklé.

V tom čase bol už ale hľadaný na ceste do Prahy. Zbrojný preukaz si urobil len pred pol rokom, celkom mal zaregistrovaných sedem legálne držaných zbraní, povedali neskôr policajti. A možno aj z toho dôvodu bol medzi vyselektovanými osobami, ktoré môžu mať niečo spoločné s klánovickou vraždou. „Chýbalo nám pár dní na to, aby sme predišli tejto tragickej udalosti,“ priznal v piatok vedúci pražského oddelenia vrážd Aleš Strach. „Bol medzi ľuďmi, ktorých chcela polícia preverovať,“ dodal policajt.

Pražská polícia potom poslala po 13:00 na základe požiadavky od kolegov zo stredných Čiech hliadku do hlavnej budovy Filozofickej fakulty UK na Námestí Jana Palacha. Vtedy už mala informáciu, že útočník môže byť ozbrojený. Denník Echo24 má priame svedectvo ženy, ktorá v budove fakulty na Palachovom námestí videla krátko po 13. hodine niekoľko uniformovaných policajtov, ktorí však nevyzývali na opustenie budovy a neskôr odišli.

V nasledujúcich minútach údajne policajti lokalizovali mobilný telefón hľadaného muža. Podľa MF Dnes sa pohyboval v Revolučnej ulici, čo je zhruba kilometer ďaleko od školy na Námestí Jana Palacha. Polícia neskôr uviedla, že muž na miesto činu prišiel „mestskou hromadnou dopravou“. A z Revolučnej ulice je možné napríklad autobusom číslo 207 ísť pár zastávok priamo pred školu. V tom čase už ale v hlavnej budove fakulty neboli policajti a voľne sa tam pohybovali študenti a zamestnanci.

Pracovali s inou verziou

Na vec sa krajského policajného riaditeľa Petra Matějčka spýtal reportér denníka Echo24. „My sme neustále pracovali s verziou, že ide o človeka, ktorý chce spáchať samovraždu. To šetrenie tam hliadka urobila a na základe relevantne zistených informácií bolo robené to opatrenie na tej fakulte. Ja chápem, že sa nás pýtate, že sme mohli (priestory fakulty) vypratať, ale v tom čase k tomu neboli žiadne indície,“ povedal Matějček s tým, že sa evakuácia v Celetnej uskutočnila preto, lebo polícia pracovala s informáciou, že páchateľ je podľa rozvrhu v učebni a prebieha výučba. „Tých fakúlt je neskutočné množstvo a nebolo v silách polície to vypratať. Hliadka to miesto potom opustila,“ dodal Matějček.

Polícia sa domnievala, že študenta (v tom čase už podozrivého z vraždy otca) chytí v budove Filozofickej fakulty Karlovej Univerzity na Celetnej ulici, kde mal mať od druhej hodiny prednášku. A o 13:49 vyslala na miesto policajtov, ktorí začali približne o 14:22 budovu fakulty evakuovať. Podozrivý študent ale v budove nebol. Časť nič netušiacich študentov sa navyše v nevedomí hrozby odobrala smerom do hlavnej budovy Filozofickej fakulty na Námestí Jana Palacha, kam v tom čase mieril aj z vraždy podozrivý študent (a sídlila tam aj jeho domovská katedra). S policajtmi, ktorí hlavnú budovu predtým opustili, sa mohol minúť len o pár minút.

Policajti ale hlavnú budovu fakulty ani z preventívnych dôvodov neevakuovali. O 14:59 prišlo hlásenie streľby na tiesňovú linku práve z hlavnej budovy fakulty na Námestí Jana Palacha. Dojazdový čas prvých policajtov bol podľa riaditeľa pražskej polície Petra Matějčka štyri minúty. Postupne sa k budove schádzali ďalšie a ďalšie hliadky, rýchlo prenikali do budovy, dávali prvú pomoc a snažili sa útočníka zneškodniť.

Policajti, ktorí boli prví na mieste, ale mali podľa dostupných záberov iba krátke zbrane a tie im na elimináciu dobre pripraveného útočníka, navyše vybaveného upravenou puškou s optikou, v prvých chvíľach nestačili. Útočníka sa podarilo „eliminovať“ až o 15:20, teda takmer desať minút po tom, čo bola známa jeho poloha na streche fakulty, oznámila pôvodne polícia. Neskôr však upresnila, že sa zastrelil sám brokovnicou.

Časová os masakra na Filozofickej fakulte UK:

12:26 – Polícia dostala informáciu o tom, že 24-ročný muž z obce Hostouň chce spáchať samovraždu. Žene, ktorá vec oznámila na linku 158, to oznámil cez SMS. V priebehu minút vychádza do obce Hostouň zdravotnícka a hasičská služba, reagujú hliadky polície.

12:42 – Bol pridaný poznatok, že sa hľadaný muž podľa svedkyne chce zabiť a ide do hlavného mesta Prahy.

12:47 – Hliadka v okrese Kladno oznámila nález mŕtveho muža, v nasledujúcich minútach bol pridaný poznatok, že v dome našli zariadenie, ktoré relevantne pripomínalo nástražný výbušný systém.

13:03 – Hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Monika Nováková potvrdila, že záchranári zasahovali v rodinnom dome v Hostouni pri Kladne. Na mieste našli mŕtveho muža. Privolaný bol aj koroner, ďalej aj pyrotechnici a ďalší špecialisti. Stredočeskí policajti zároveň vyhlásili pátranie po mladíkovi v súvislosti s násilnou smrťou muža v regióne.

13:10 – Prizvali operačné riadenie pražskej polície, v priebehu niekoľkých minút nasledovali ďalšie vyšetrovania.

13:15 – Po hľadanom mužovi vyhlásili celoštátne pátranie.

??:?? – Medzi 13. a 14. hodinou sa vraj podľa svedectva pohybovala policajná hliadka v budove Filozofickej fakulty UK na Námestí Jana Palacha. Ako potvrdil na otázku denníka Echo24 šéf pražského riaditeľstva polície, hliadka bola v čase pred začiatkom streľby v budove odvolaná.

13:27 – Vyšla požiadavka polície zo Stredočeského kraja, aby pražská polícia vykonala šetrenie na Filozofickej fakulte vzhľadom na podozrivého a hľadaného muža s upozornením, že môže byť ozbrojený.

13:48 – Podľa MF Dnes policajti v tomto čase lokalizovali telefón hľadaného muža v Revolučnej ulici, čo je zhruba kilometer ďaleko od školy na Námestí Jana Palacha. Polícia neskôr uviedla, že muž na miesto činu prišiel „mestskou hromadnou dopravou“. A z Revolučnej ulice je možné napríklad autobusom číslo 207 odísť pár zastávok priamo pred školu na Námestí Jana Palacha.

13:49 – Polícia dostala informáciu, že sa podozrivý údajne nachádza v budove Filozofickej fakulty UK v Celetnej ulici, kde vraj mal od 14:00 prednášku.

14:00 – Zhruba hodinu pred začiatkom streľby údajne vedenie Filozofickej fakulty dostalo varovanie od polície, že by niekto mohol prísť na fakultu a strieľať, uviedla krátko po útoku v anonymnej výpovedi jedna z členiek vedenia pre Denník N. Polícia naopak na piatkovej konferencii poprela, že by bolo možné informovať vedenie fakulty o hroziacom nebezpečenstve, pretože nemala jedinú indíciu, že chce páchateľ okrem seba niekomu ublížiť.

14:22 – Začalo sa vypratávanie univerzitnej budovy na Celetnej ulici. Policajti evakuovali všetky učebne okrem tej, kde bol vraj v tom čase podozrivý.

14:59 – Prišlo hlásenie streľby z hlavnej budovy Filozofickej fakulty na Námestí Jana Palacha. Informácie údajne pochádzali od študentov. Počas niekoľkých minút potom boli na mieste policajti.

15:11 – Pridali poznatok na operačné riadenie, že sa podozrivá osoba pohybuje na streche FF UK.

15:20 – Útočník bol podľa polície eliminovaný. Pravdepodobne sa sám zastrelil brokovnicou.

Časová os vychádza najmä z popisu udalostí, ako ich prezentovalo policajné prezídium na piatkovej tlačovej konferencii, či zo svedectiev zverejnených v médiách.

Text pôvodne publikovali na webe Echo24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články