Za 17 dní dovolenky získate tento rok až 42 dní voľna

V roku 2024 nás čakajú štyri predĺžené víkendy. Ak si k tomu vezmete sedem dní dovolenky v správne dni, získate ďalšie štyri predĺžené víkendy.

agenda-2295709_1280 Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay/ Myriams-Fotos

Už prvý januárový deň, keď si pripomíname štátny sviatok vzniku samostatnej Slovenskej republiky, pracujúcich potešil, lebo pripadol na pondelok. Po oslavách príchodu nového roka sme si teda oddýchli tri dni v rade. Horšie je, že Zjavenie Pána, ľudovo známe ako Traja králi, tentoraz vyšlo na sobotu.

Február

V druhom mesiaci nás nečakajú žiadne voľné dni, ale po štyroch rokoch bude február opäť o deň dlhší, lebo je prestupný rok.

Marec, Apríl

Najbližšie náš čaká predĺžený víkend až na Veľkú noc. Veľký piatok aj Veľkonočný pondelok sú každoročne zárukou štyroch dní bez práce. Tento rok Veľká noc potrvá od 29. marca do 1. apríla vrátane. Za štyri dni dovolenky od pondelka do štvrtka (26. až 28. marca) by ste v takomto prípade spolu s víkendom (23. a 24. marca) získali desať dní voľna.

Máj

Potešujúce sú aj oba dni pracovného pokoja v máji. Sviatok práce (1. mája) aj Deň víťazstva nad fašizmom (8. mája) tento rok pripadli na stredu. Ak si teda vezmete štyri dni dovolenky, získate až desať dní bez práce. Ak si však vezmete voľno aj vo štvrtky a piatky, zamestnávateľovi by zrejme poriadne zdvihlo tlak, ale 16 dní v kuse by ste nemuseli ísť do práce.

Júl

Štátny sviatok svätých Cyrila a Metoda (5. júla) pripadá tento rok na piatok. Vďaka školským prázdninám si tak môžete s celou rodinou bez komplikácií užiť predĺžený víkend.

August

Výročie Slovenského národného povstania (29. augusta) vychádza tento rok na štvrtok. Za jeden deň dovolenky tak získate štyri dni oddychu za sebou.

September

Deň ústavy SR (1. septembra) a sviatok Sedembolestnej Panny Márie (15. septembra) vychádzajú v roku 2024 na nedeľu, takže z nich žiadne voľno nevyplýva. Po zmene, ktorú minulý rok schválil parlament, už 1. september nie je dňom pracovného pokoja, ale ostane štátnym sviatkom. Aj deti čaká rýchly nástup do školských lavíc.

November

Sviatok všetkých svätých 1. novembra bude v piatok, takže získame predĺžený víkend. Ale Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november), keď si pripomíname výročie Nežnej revolúcie, pripadá na nedeľu.

December

Pracovnému voľnu však prajú posledné a pre mnohých najkrajšie sviatky roka – Vianoce. Štedrý deň (24. decembra) bude na rozdiel od uplynulého roka v utorok, takže Prvý a Druhý sviatok vianočný (25. a 26. decembra) pripadnú na stredu a štvrtok. Za dva dni dovolenky tak získame až deväť dní voľna. Ak sa práci oficiálne vyhnete aj 30. a 31. decembra, spolu s prvojanuárovým voľnom svojich pracovných kolegov neuvidíte dvanásť dní v rade.


Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok