Róbert Furiel z organizácie Saplinq sa nepodieľal na atakovaní biskupa Haľka na Pohode

furiel a spovednica Vľavo: Róbert Furiel. Zdroj: Facebook. Vpravo: Spovednica biskupa Haľka na Pohode 2023

O LGBT aktivistovi Róbertovi Furielovi sme písali v súvislosti so štedrými dotáciami pre jeho mimovládku Saplinq. V diskusii pod článkom sa objavila informácia nášho čitateľa, že aktivista Furiel sa v roku 2022 podieľal na zosmiešňujúcom „žehnaní“ biskupa Jozefa Haľka na festivale Pohoda.

Oprava článku bola zverejnená 4. januára o 11:45

Text, ktorý sa nachádza nižšie vo včerajšom vydaní, tvrdil, že Róbert Furiel sa podieľal na zosmiešnení a vyháňaní biskupa Haľka z Pohody. Pre Štandard to tvrdil dôveryhodný zdroj. Ukázala sa však, že to nie je pravda. Pánovi Furielovi a našim čitateľom sa za chybu ospravedlňujeme. Celé vysvetlenie, ako došlo k chybe, si možno prečítať tu.

Nasleduje opravený text:

Išlo vtedy o masívne prezentovaný incident, ktorého výsledkom bolo vyhnanie bratislavského biskupa z Pohody.

Pripomeňme, že išlo o kauzu so spovednicou, kde biskup Haľko ponúkal spoveď alebo rozhovor s účastníkmi, ktorí o to mali záujem. LGBT aktivisti umiestnili na jeho provizórnu spovednicu dúhovú vlajku. Demonštrovalo to ich nesúhlas s prítomnosťou katolíckeho pomocného biskupa a cirkevným učením.

Ukázalo sa, že na Pohode, ktorej organizátori majú plné ústa tolerancie, potom už pre biskupa nebolo miesto. Biskup Haľko pritom spovedanie ponúkal so súhlasom organizátorov, na festivale sa zdržal iba zhruba 12 hodín.

Organizátor festivalu Michal Kaščák sa neskôr pre Denník N za účasť Haľka na Pohode dokonca ospravedlnil.

Pôvodne sme na tomto mieste uviedli je, že jeden z dvojice aktivistov, ktorý biskupa najviac provokoval, bol práve Róbert Furiel z košickej organizácie Saplinq. Ukázalo sa však, že to nie je pravda a Furiel to nebol. Ako napísal mailom: „(..) síce sa podobáme, ale ja to určite nie som.“ Jeho celé vyjadrenie a kontext možno nájsť tu.

Furielova organizácia dostáva masívne verejné dotácie, 90-percentnú zľavu od Bytového podniku mesta Košice či podporu pre „sexualizované tréningy“ pre mládež.

Pripomeňme, že Furielovo občianske združenie Saplinq dostalo minulý rok granty a príspevky v hodnote minimálne 600-tisíc eur. Najväčšiu časť tvoria európske peniaze prúdiace cez Národný inštitút vzdelávania a mládeže. Príspevková organizácia ministerstva školstva mu poskytla 432-tisíc eur. Od roku 2020 do 2023 mal Furielov Saplinq, ktorý organizuje aj Pride Košice, príjmy aspoň 1,4 milióna eur.

Saplinq organizuje taktiež sexualizované tréningy „dragu pre mládež“ – pri ktorých sa chlapci a dievčatá prezliekajú za opačné pohlavie. Z európskych zdrojov je financovaný aj workshop Dragtivism, kde sa ľudia starší ako 16 rokov naučia predvádzať drag šou. Medzinárodný tréning, na ktorom sa zúčastnia mladí ľudia z 11 krajín EÚ, sa tento rok bude konať v Košiciach. Jeho spoluorganizátorom je práve Saplinq.


Ďalšie články