Slováci sú svetovo unikátni v zdaňovaní kryptomien. Viac do rozpočtu podľa expertov nenatečie

Vlani v júni prijal parlament zákon, ktorý znižoval sadzbu z predaja kryptomien a umožnil ich používanie na bežné platby bez vzniku daňovej povinnosti. Tento zákon sa ešte pred nadobudnutím účinnosti novelizoval, a očakávané zmeny tak nechal trčať za dverami. Daňovo-odvodovú záťaž z kryptomien dokonca zvýšil nárastom zdravotného odvodu na 15 percent.

team-stockbrokers-are-having-conversation-dark-office-with-display-screens-analyzing-data-graphs-reports-investment-purposes-creative-teamwork-traders Ilustračné foto: freepik.com

Išlo o súčasť takzvaného Konsolidačného balíčka, ktorým sa nová vláda snaží dostať do štátneho rozpočtu čo možno najviac peňazí. „Táto novela bola z dôvodu ‚konsolidácie‘ verejných financií zrušená, keďže ministerstvo financií očakáva, že by novela znížila daňové príjmy o 33 miliónov eur,“ vysvetľuje pre Štandard analytik finančných trhov Marek Nemky zo spoločnosti XTB.

Toto číslo sa podľa Daniela Mitrovského, šéfa kryptomien v spoločnosti Fumbi, javí úplne mimo reality, a to aj vzhľadom k tomu, že v roku 2021, keď bitcoin dosiahol svoje doterajšie cenové maximum na úrovni 69-tisíc dolárov a trh kryptomien zaznamenal svoj najväčší býčí trh vo svojej histórii, štát vybral na daniach “len” 4,627 milióna eur. „Trh kryptomien sa však v tom čase nachádzal v úplne inej situácii ako dnes, a preto si myslím, že tento odhad výberu daní je veľmi utopický,“ hovorí pre Štandard.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.