Danko a Taraba, Fico a Pellegrini, Šimečka a Majerský. Čo ich čaká v tomto roku

Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali memorandum Foto: Jaroslav Novák/TASR

Tri vzťahy, ktoré môžu zásadne definovať slovenskú politiku v nadchádzajúcom roku.

Väčšina z nás vníma politiku cez vzťahy koalície a opozície, ale často sa stáva, že tie najdôležitejšie politické vzťahy sú uprostred vlády či opozície.

Ponúkam tri príklady, ktoré potvrdzujú toto pravidlo.

Stabilita SNS

Pre stabilitu vlády sa momentálne zdá byť najdôležitejší vzťah medzi predsedom SNS Andrejom Dankom a ministrom životného prostredia a mediálne najvýraznejším politikom zvoleným na kandidátke SNS Tomášom Tarabom.

V skutočnosti sú od seba závislí, minimálne doteraz: Danko by bol bez Tarabu slabším hráčom a Taraba by bez Danka nemusel byť v politike. Ich ambície sú však v istom napätí a úspech jedného istým spôsobom vylučuje úspech druhého.

Danko v roku 2024 riskuje viac. Niečo iné bude znamenať, ak bude kandidovať v eurovoľbách (ako sám hovorí), a niečo iné, ak bude kandidovať na prezidenta (ako ho nahovára Taraba).

Ak by Danko dostal SNS do europarlamentu, bol by to úspech. Ak by SNS neuspela a Republika uspela, bude mať národná strana menší reputačný problém.

Keby viedol kandidátku Danko, ide to na jeho vrub a jeho výtlak bude slabší. Keby bol na čele niekto iný, bude mať predseda strany zodpovednosť o milimeter menšiu.

Ešte zaujímavejšie by to bolo s prezidentskou kampaňou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami