Konfiškácia zmrazených ruských aktív je nebezpečným počinom. Pre Západ i globálne uznávané finančné pravidlá

Už v prvých dňoch po napadnutí Ukrajiny Ruskom začali predstavitelia západných vlád diskutovať o tom, ako sa naloží s ruskými aktívami v jednotlivých krajinách. Tento majetok v hodnote približne tristo miliárd dolárov je už pomerne dlho zmrazený a ruská centrálna banka s ním nemôže hýbať. Diskusia sa však pohýna dopredu. Na stole je reálna možnosť jeho konfiškácie a využitia na pomoc Ukrajine a zaplatenie za spôsobené škody.

Snímka obrazovky 2023-12-12 o 18.42.31 Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Pred zhruba dvoma týždňami obehla médiá správa, že krajiny G7 budú na základe návrhu Spojených štátov hľadať spôsoby, ako zabaviť ruské aktíva a použiť ich na financovanie Kyjeva. Dokument, ktorý Washington predložil, opisuje tento krok ako zákonné „protiopatrenie, ktoré by Rusko prinútilo ukončiť svoju agresiu“.

Americkí predstavitelia navrhli, že zabavený majetok by mohol byť Ukrajine vyplatený v tranžiach, napríklad prostredníctvom Svetovej banky alebo Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Zároveň by sa tento krok mohol považovať za akýsi „preddavok“ na odškodnenie Ukrajiny, ktorý by po ukončení vojny podľa medzinárodného práva Rusko muselo zaplatiť za svoju agresiu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.