Progresívne Slovensko chce vo štvrtok protestovať aj proti Šimkovičovej. KDH zvažuje ďalší postup

Šimkovičečka2 Vľavo: Michal Šimečka na proteste Zastavme ich. Foto Kotian/TASR. Vpravo: Martina Šimkovičová. Foto Novák/TASR

Štvrtkové demonštrácie proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry by mohli mať ďalšiu tému. Je ňou stopka ministerky kultúry na dotácie pre LGBT projekty. Progresívne Slovensko chce protestovať aj proti koaličným návrhom na zmeny vo verejných fondoch, cez ktoré prúdia peniaze aj na dúhové iniciatívy.

Protestné vystúpenie sa pred ministerstvom kultúry konalo už počas minulotýždňových opozičných demonštrácií proti rušeniu špeciálnej prokuratúry a zmene Trestného zákona.

V Bratislave pred budovou rezortu neznáma skupina ľudí oblečená v ochranných oblekoch „vyháňala zlého ducha“. Redakcii sa nepodarilo zistiť, kto mini performanciu zorganizoval.

Tento týždeň na pravidelné štvrtkové protesty s názvom Zastavme ich pozývajú predstavitelia Progresívneho Slovenska (PS) ľudí demonštrovať aj proti krokom ministerky Martiny Šimkovičovej.

Prekáža im aj príspevok, ktorý rezort kultúry v utorok zverejnil na sociálnej sieti. Vyzval v ňom občanov, aby sa vyjadrili, či majú peniaze z ministerstva ísť na „obnovu pamiatok, podporu umelcov alebo drag queer festival pre deti“.

„Ďakujeme vám za ďalšiu pozvánku na štvrtkové protesty po celom Slovensku,“ oslovil v stredu predseda hnutia Michal Šimečka ministerku na Facebooku. „Diskusia o rozdeľovaní financií z dotačných mechanizmov v rámci rezortu sa má viesť na príslušných odborných fórach, nie homofóbnymi zaujatými pseudo-anketami na sociálnych sieťach,“ dodal.

Rozhorčenie nad krokmi Šimkovičovej v stredu vyjadrila aj podpredsedníčka PS. „Iba deň po tom, čo špeciálna prokuratúra uzavrela teroristický útok na Zámockej, sa ministerka kultúry Martina Šimkovičová pustila do ďalšieho nenávistného boja,“ napísala na Facebooku Lucia Plaváková.

Rovnako ako predseda PS, aj Plaváková vyzvala demonštrujúcich, aby vo štvrtok prišli prejaviť svoj nesúhlas s „nenávistným bojom“ ministerky proti LGBT „priamo pod jej okná“.

Ministerstvo kultúry denník Štandard informovalo, že ministerka si za svojou prácou stojí. „Koná v zmysle mandátu, ktorý dostala od svojich voličov, a zároveň v súlade s programovým vyhlásením vlády SR,“ dodal hovorca.

Nahnevané europoslanectvo PS

Na kroky Martiny Šimkovičovej zareagovali aj poslankyne Dana Kleinert a Zora Jaurová. „Táto otrasná zloba, ktorú dočasná mini-sterka kultúry šíri cez komunikačný kanál ministerstva kultúry je niečo, na čo už človek stráca slová,“ napísala na Facebooku Kleinert a pozvala svojich sledovateľov protestovať.

Zora Jaurová v reakcii na utorkovú anketu na stránke ministerstva vytvorila satirický príspevok. Svojich fanúšikov sa v ňom pýtala či „momentálne menovaná osoba (Martina Šimkovičová) je naozaj tým najhorším možným alebo to stále môže byť aj horšie“.

„Nekultúrna ministerka Šimkovičová sa opäť pripomenula. Potom, čo bola za nenávisť vyhodená z práce, sa stala nenávisť jej výhradným zdrojom obživy,“ napísal na Facebooku europoslanec Martin Hojsík (PS). Dodal, že spolu s kolegom Michalom Wiezikom pracujú na tom, aby sa „trestné činy z nenávisti stali obzvlášť závažnými trestnými činmi v celej EÚ“.

KDH sa radí

Kresťanskodemokratické hnutie sa v tomto momente radí, aký postoj zaujať k najnovším príspevkom Progresívneho Slovenska, v ktorých hnutie naznačuje, že chce na protestoch Zastavme ich demonštrovať proti ministerke kultúry a jej vyhláseniam na adresu LGBT neziskoviek.

Redakcii Štandardu to ozrejmil Branislav Škripek. „Pokiaľ by PS rozširovalo tému protestov bez dohody s nami, tak z toho vyvodíme dôsledky,“ dodal poslanec.

Poslanec KDH Jozef Hajko vníma spôsob, akým Martina Šimkovičová komunikuje na oficiálnom účte ministerstva, so znepokojením. Ministerka podľa člena výboru pre kultúru a médiá „podnecuje ďalšiu polarizáciu v spoločnosti“.

„To neznamená, že i ja nemám výhrady k fungovaniu umeleckých fondov a k spôsobu prerozdeľovania verejných zdrojov. Doterajšiu prax vnímam ako účelovú a diskriminačnú voči inej skupine tvorcov či vydavateľov“, dodal v stanovisku pre médiá Hajko.

Vo štvrtok na obed sa Jozef Hajko pre Štandard vyjadril, že KDH, PS a SaS sa dohodli na nerozširovaní témy protestov o Šimkovičovej stopku pre LGBT mimovládky. Poslanec dodal, že podpora prijatej rezolúcie európskeho parlamentu môže zaznieť.

Ozývajú sa aj umelci

Členovia kultúrnej obce v stredu večer spustili petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Medzi iniciátormi sú rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, exministerka kultúry Silvia Hroncová alebo herečka Magda Vášáryová. V momente publikácie tohto článku bolo pod petíciou 7 700 podpisov.

Umelci vyjadrovali svoje rozhorčenie aj pod príspevkami ministerky na Facebooku. Proti Martine Šimkovičovej sa ozvali aj Ludwig Bagin či speváčka Katarzia. Vulgárne si na jej adresu uľavil spisovateľ Juraj Červenák.


Ďalšie články