Umelci spustili petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej

Umelci spustili petíciu za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Urobiť by tak podľa ich mienky mala „okamžite“.

Druhé rokovanie vlády SR Martina Šimkovičová. Foto: Martin Baumann/TASR

„Zamieňate si výkon verejnej funkcie v demokratickom a právnom štáte s autokratickým výkonom moci,“ vyčítajú političke.

„Rozhodnutia sú realizované bez akejkoľvek verejnej diskusie alebo rokovaní s odbornou verejnosťou. Žiadna odborná vízia vedenia rezortnej politiky nebola z Vašej strany prezentovaná a nie je jasné, ako by mali jednotlivé rozhodnutia smerovať k rozvoju odvetvia,“ píšu tiež.

Nepáči sa im takisto, že komunikačné platformy jej rezortu sú využívané na šírenie údajne diskriminačných, homofóbnych a transfóbnych obsahov, čo podľa nich môže byť až na hrane zákona.

Kritizujú aj zámer zlúčiť Kunsthalle Bratislava so Slovenskou národnou galériou, rozdelenie RTVS či vytváranie „falošných rozporov medzi tzv. ‚tradičnou‘ a ‚súčasnou‘ kultúrou a umením“.

Medzi iniciátormi petície sú rektorka VŠVU Bohunka Koklesová, exministerka kultúry Silvia Hroncová alebo herečka Magda Vášaryová.

Čerstvú petíciu možno nájsť na internetovej platforme peticie.com. V čase písania tohto článku má takmer 500 podpisov a pribúdajú tempom takmer niekoľko desiatok za minútu.