Klamali ste, že idete šetriť, odkazuje Kamenickému Jakab. S koalíciou sa prie o to, kto má väčší rozpočtový deficit

Zasadnutie vlády Július Jakab. Foto: Jaroslav Nová/TASR

Európska komisia (EK) v utorok uviedla, že deficit Slovenska sa tohto roku zvýši na 6,3 percenta z vlaňajších 6,1 percenta. Koalícia však tvrdí, že schodok bol v minulom roku 6,5 percenta a naopak klesne na šesť percent v tomto roku. „Klamali ste,“ odkazuje vláde po vyjadrení EK opozičný poslanec.

Komisia upozornila, že hlavný rozdiel je v účtovaní výdavkov na pomoc pri znižovaní výdavkov na energie, hradených z eurofondov, na čo už predtým poukázala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

„Vykazovaný medziročný pokles deficitu v rozpočte je v plnej miere tvorený nižšími nákladmi na energetické kompenzácie, pričom závisí od predpokladu o započítaní časti EÚ refundácií energopomoci do roku 2024, ktorý je podľa nás metodicky nesprávny,“ upozornila RRZ.

Podľa RRZ, pokiaľ by sa energopomoc započítala správne, deficit pre rok 2024 by mal byť namiesto navrhovaných 7,8 miliardy eur (6 percent HDP) vykázaný až na úrovni 8,3 miliardy eur, čo predstavuje 6,4 percenta HDP. Po tom, ako jej závery potvrdila aj EK, sa opozícia hlasno oprela do vlády.

Klamali ste,“ odkazuje koalícii opozičný poslanec Jakab

„Celú krajinu súčasná vláda klamala, že v roku 2023 po tých hrozných Matovičových a Ódorových vládach máme deficit na úrovni 6,5 percenta a oni ho idú znížiť o pol percenta na úžasných šesť percent. Pravda je taká, že z deficitu 6,1 percenta idete urobiť deficit až 6,3 percenta,“ povedal poslanec z klubu hnutia Slovensko Július Jakab, ktorý v minulosti zastával funkciu šéfa úradu vlády.

„Nehovorte o žiadnych účtovných trikoch. Čo sa týka refundácií z EÚ, dostávame ich stovky a zakaždým boli zaúčtované v čase, keď pristáli na účte ministerstva financií,“ bráni spôsob zaúčtovania minister financií SR Ladislav Kamenický. S jeho tvrdením však opozícia nesúhlasí a to, čo si o ňom myslí, dala jasne najavo aj tým, že ho vložila do zostrihu z vlastnej tlačovky.

„Stále máme iný pohľad na energetickú pomoc. Naša vláda jasne deklarovala, že dosahy cien energií na obyvateľstvo by boli v podobe až 120-percentného zvýšenia cien, takže my na rozdiel od iných európskych krajín sa stále snažíme pomáhať domácnostiam a v roku 2024 určite pomáhať budeme. Na toto má eurokomisia iný názor,“ vysvetlil Kamenický.

K téme sa vyjadrila vo štvrtok aj strana SaS. „Realita je taká, že konsolidovať nebudú, naopak rozpočet bude mať v tomto roku vyšší deficit ako v minulom roku,“ povedal na tlačovej besede poslanec klubu Marián Viskupič, pričom vyjadril presvedčenie, že nesprávne započítanie energopomoci bol zámer.

„Európska komisia má zásadné výhrady ku koalíciou prijatému rozpočtu a ja som presvedčený, že toto bol zámer vlády. Jednoducho rozpočet poslať do EK na kontrolu neskoro a následne išli veľmi rýchlo do prerokovania v Národnej rade. Nebola samozrejme šanca, aby komisia vydala stanovisko pred prijatím rozpočtu,“ zhodnotil Viskupič.

„Toto je Grécka cesta. Toto vedie do krachu. Bohužiaľ nie na Slovensku. Na Slovensku to dopadne ešte horšie. Pretože ECB nedovolí aby sme išli do krachu, ale pošle úradníkov, ktorí budú prijímať maximálne nesociálne opatrenia,“ dodal predseda SaS Richard Sulík, ktorý upozornil, že takýto scenár viedol aj v minulosti v Grécku k nepokojom.

Kamenický upozornil aj na dobré správy

Podľa ministra Kamenického má vyjadrenie EK aj pozitíva. Dobrou správou podľa neho je, že „Európska komisia odobrila náš rozpočet. Slovensko sa dostalo do skupín krajín, ako sú Belgicko, Francúzsko, Fínsko a Chorvátsko“. Zdôraznil, že EK pochválila Slovensko za to, že podporuje verejné investície a že ich zvyšuje, čo je podľa neho dobrou správou pre Slovákov.

„Nie je to však súťaž krásy a vieme, že stav financií, ktoré zanechala pravicová vláda, nie je dobrý, ale máme načrtnutú trajektóriu, ktorou chceme otočiť vývoj dlhu Slovenskej republiky,“ opísal situáciu Kamenický.

Faktom však ostáva, že verejné financie sú v zlom stave a k ich konsolidácii sa vláda Slovenska spomedzi ostatných európskych štátov postavila suverénne najhoršie. Svedčí o tom aj porovnanie prijatých rozpočtových deficitov, podľa ktorého je Slovensko na samom konci s najvyšším deficitom až 6,5 percenta pre rok 2024.

„Žiaľ, kým sa nedostaneme na deficit troch percent (HDP ročne), sa bude (dlh) len zvyšovať,“ povedal Kamenický začiatkom decembra. Dať verejné financie do poriadku bude podľa neho trvať viac ako jedno volebné obdobie. „Dlh nám bude stúpať až v podstate do konca volebného obdobia, keď by sa to malo otočiť a mal by potom začať postupne klesať. Toto sú dôsledky rozvrátených verejných financií, ktoré nám tu nechala bývalá koalícia,“ dodal.


Ďalšie články