Robert Kaliňák: Slovensku hrozí, že ostane bez protivzdušnej obrany

Po tom, čo spojenci stiahli zo Slovenska Patrioty, môže tento rok skončiť aj taliansky protiraketový systém SAMP/T. Ak sa nepodarí Talianov presvedčiť, aby misiu predĺžili alebo ak spojenci nezabezpečia ďalšiu náhradu, Slovensko ostane bez systémov protivzdušnej obrany. V rozhovore pre Štandard to povedal minister obrany Robert Kaliňák. Tvrdí aj to, že za vyradenie Migov a ich darovanie Ukrajine sme z EÚ nedostali ani cent.

05_Kalinak_MZ Robert Kaliňák. Foto: Štandard/Matúš Zajac.

Krátko po nástupe do funkcie ste sa hneď stretli s americkým veľvyslancom. Vaše vysvetlenie, že ste žiadali prehodnotiť obrannú dohodu Slovenska so Spojenými štátmi, pôsobilo dosť nepresvedčivo. Ako divadlo. Dohoda je predsa uzavretá na desať rokov a nedá sa jednostranne otvárať. Navyše nie je známe, čo vlastne žiadate zmeniť. Je reálne, že vojenskú dohodu s USA sa podarí zmeniť?

Keď sa chce niekto k Slovensku správať ako partner, tak je celkom normálne s ním diskutovať. Spojené štáty som vždy považoval za seriózneho partnera, s ktorým sa dá rozprávať. Nepamätám sa, že by nám, keď sme boli vo vláde, Spojené štáty kedykoľvek niečo diktovali. Často navrhovali niečo, s čím sme v predloženej podobe nesúhlasili a nakoniec sme vždy dospeli k dohode, ktorá bola pre Slovensko prijateľná a výhodná. V tomto prípade sme po voľbách a po zostavení vlády americkým partnerom oznámili, že analyzujeme obrannú dohodu a nežiadame nič viac a nič menej než to, aby sme boli rovnocennými partnermi v tejto dohode. Budeme otvárať tie časti, ktoré majú porovnateľné krajiny vyrokované lepšie ako Slovensko. Dohoda sa predsa dá po rokovaní a obojstrannom súhlase upravovať, napríklad dodatkami.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.