Slovensko stále nedostalo stovky miliónov eur za vojenskú techniku odovzdanú Ukrajine

J. Naï je presvedèený, že Slovensko neporušuje sankcie Európskej únie Jaroslav Naď. Foto: TASR.

Slovensko stále nedostalo stovky miliónov eur za vojenskú techniku odovzdanú Ukrajine. „Žiadnych 700 miliónov eur nám EÚ nezaplatila a ani nám najbližšie roky nezaplatí. Myslím si, že s tým bude ešte veľký problém,“ uviedol minister obrany Robert Kaliňák.

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) tvrdí, že vyplatenie závisí od toho, či vláda nakúpi americké vrtuľníky za 300 miliónov eur. Ide o stroje v hodnote asi jednej miliardy eur, ktoré máme nakúpiť od USA so zľavou za darovanie migov Ukrajine.

„To je 700 miliónov od Spojených štátov amerických. Ak kúpime tie Vipery, tak tých 700 miliónov nám príde, ak ich nekúpime, tak ich nebudeme mať. Je to rozhodnutie vlády Roberta Fica, ako sa k tomu postavia,“ povedal.

Ďalších 150 miliónov eur, ktoré má Slovensko prisľúbených z európskeho mierového nástroja za odovzdanie Migov a systémov KUB Ukrajine, podľa Naďa blokuje Maďarsko. „Keby to Maďarsko neblokovalo už mesiace, tak už by ho vyplatili. Predpokladám, že k tomu odblokovaniu príde veľmi skoro,“ dodal.

Ako uvádza RTVS, podľa Roberta Kaliňáka odovzdaním – minimálne časti vojenskej techniky, došlo k porušeniam zákona. „Tými sa budú zaoberať príslušné kontrolné orgány. Neexistuje žiadna štúdia ohľadne darovania Migov-29, nikde sa nenachádza, v žiadnom zdrojovom kóde ministerstva obrany nie je,“ upozorňuje Kaliňák.

Kontrolu už začiatkom roka avizoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). „Napríklad z používania a nakladania s majetkom a vnútorným kontrolným systémom na ministerstve obrany,“ priblížil predseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Audit zrealizujú v priebehu tohto roka.


Ďalšie články
Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Vyrábali cukrovinky, rozišli sa s Vatikánom a dnes im hrozí bankrot. Bizarný prípad španielskych rehoľníčok

Cez víkend priniesli viaceré slovenské médiá správu o španielskych rehoľníčkach, ktoré boli údajne pre spory o majetky s Vatikánom exkomunikované. V skutočnosti je to však celé trochu komplikovanejšie. Prípad, ktorý sa odohráva v Španielsku, však skutočne vyzerá bizarne. Jeho jadrom je konflikt klarisiek z kláštora v meste Belorado s arcidiecézou Burgos, na čele...