Vlhová nedokončila prvé kolo, kvôli poraneniu sa pre ňu sezóna skončila

petra_vlhova_zranenie_tasr Petra Vlhová po dramatickom páde. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo sobotňajšieho obrovského slalomu svetového pohára. Na domácom svahu v stredisku Jasná spadla ešte v hornej časti trate. Pri obchádzaní bránky vo vysokej rýchlosti vyšla zo stopy a zachytila ju až záchranná sieť. Vlhová si poranila väzy v kolene a sezóna sa pre ňu skončila, informoval po preteku tréner Mauro Pini.

„Správy sú bohužiaľ smutné. Petra utrpela poškodenie väzov v kolene, je v opatere lekárov, ktorí sa špecializujú na tento druh zranení,“ povedal manažér tímu Richard Galovič. Dodal, že 28-ročná lyžiarka si pri páde silno udrela aj hlavu a rameno.

Nepríjemný pád

Preteky boli asi na 10 minút prerušené, kým slovenskú lyžiarku ošetrovali. Zdravotníci ju na saniach zviezli zo svahu a transportovali vrtuľníkom na vyšetrenie do nemocnice.

Vlhová na ľadom pokrytej trati na výjazde z deviatej brány vyšla z ideálnej stopy, v snahe o korekciu zatlačila na vnútornú lyžu a stratila kontrolu. „Priľahla si vnútornú lyžu, snáď jej to nepôsobilo nejaké natiahnutie,“ uviedol pre JOJ Šport spolukomentátor priameho televízneho prenosu Martin Hyška.

Výsledkom toho bol nepríjemný pád. V snahe predísť mu si navyše podvrtla koleno a ihneď skončila v opatere lekárov, ktorí ju na záchranných saniach zviezli nadol. Za búrlivého potlesku zamávala svojim fanúšikom a zamierila na lekárske vyšetrenie. „V súčasnosti sa podrobuje komplexným vyšetreniam, ktoré odhalia rozsah zdravotných indispozícií, o čom vás budeme informovať. Žiadame vás o trpezlivosť a pochopenie. Radi by sme sa poďakovali fanúšikom za obrovskú podporu, ktorej sa nám v týchto chvíľach od vás dostáva,“ uviedol krátko predpoludním lyžiarkin tím v oficiálnom vyhlásení.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien sa koná v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku, v Jasnej. Na Liptove bol svetový pohár naposledy pred tromi rokmi. Druhé kolo je, už bez slovenskej lyžiarky, na programe o 13.00 h.

Náročné podmienky na trati

Trať si ako predjazdec vyskúšal aj Andreas Žampa. Slovenský reprezentant potvrdil, že podmienky sú ťažké: „U nás to je každé preteky, na ľade sme zvyknutí jazdiť. Ale bolo to o niečo viac ľadové. Ale je to aj o počasí. Boli mínusové teploty, potom nastalo oteplenie, zapršalo a zasa začalo mrznúť. Pre dievčatá je to asi viac náročné,“ opísal Žampa.

„Verím, že to bude v pohode. Lepšie je nechať sa zviezť na saniach Horskou službou, keď si človek nie je istý. Naozaj verím, že to bude najlepšie, sám viem, aké to je, z vlaňajška, keď som sa zranil ja,“ uviedol Žampa. Počas jazdy sa totiž zranil aj jeho brat Adam, ktorý v cieli odkríval po svojich, no tiež musel ísť na vyšetrenie: „Musíme počkať aj v tomto prípade, uvidíme, čo ukáže vyšetrenie.“

Andreasa Žampu zranenia brata i Vlhovej mrzia, no atmosféru v Jasnej považuje za výnimočnú. „Je to výnimočná príležitosť, Svetový pohár sa tu nedeje každý rok. Bohužiaľ, sme smutní, videli sme, čo sa stalo. Ale Slovensko žije lyžovaním a slovenskí fanúšikovia sú najlepší na svete,“ skonštatoval.

Krajanke otvorili fanzónu

V roku 2021 triumfovala Vlhová v obrovskom slalome. Po troch rokoch ju v sobotu do Jasnej prišli podporiť tisíce fanúšikov, ktorí „zmrzli“ už po niekoľkých sekundách jazdy zlatej olympijskej medailistky z Pekingu. Slovenskej lyžiarke v sobotu zároveň otvorili prvú oficiálnu fanzónu v Liptovskom Mikuláši.

Súčasťou fanzóny sú aj priame prenosy v sobotu a v nedeľu, koncerty aj súťaže. „Záujem o svetový pohár je veľký, veď organizátori hlásili po nieloľkých hodinách vypredané. Avšak všetci tí, ktorí už nezohnali vstupenky do Jasnej, alebo sa nechcú tlačiť s tisíckami fanúšikov priamo v dejisku súťaže, nemusia zúfať. Na našom námestí je pre nich pripravená nezabudnuteľná atmosféra,“ doplnil primátor mesta Ján Blcháč s tým, že Vlhová je čestná občianka Liptovského Mikuláša.

Shiffrinová zatiaľ s minimálnou stratou

Spomedzi elitných pretekárok nedokončila úvodné kolo ani líderka celkového poradia v obrovskom slalome Federica Brignone z Talianska, ktorá vypadla už vo štvrtej bránke.

Po jej páde nastavila latku s dvojkou Lara Gutová Behramiová zo Švajčiarska a o tri sekundy ju prekonala Sara Hectorová. Náročnosť zjazdovky Lúková sa podpísala aj na čase Valerie Grenierovej, ktorá zaostala o 4,59 sekundy. Talianka Marta Bassinová dokonca prišla do cieľa s mankom 8,21 s.

Najvýraznejšie sa dokázala Hectorovej priblížiť priebežná líderka SP Mikaela Shiffrinová, ktorá je Vlhovej najväčšia súperka. Tá stratila „iba“ sekundu.

Vlhová v piatok povzbudila slovenských športovcov

V juhokórejských mestách Kangnung a Pjongčang sa začali v piatok IV. zimné olympijské hry mládeže (ZOHM). Slovenskú vlajku niesli na otváracom ceremoniáli skokanka na lyžiach Tamara Mesíková a biatlonista a bežec na lyžiach Michal Adamov.

Mladých slovenských športovcov podporila pred štartom aj naša lyžiarska hviezda. Odkázala im, aby si hry užili, lebo je to skúsenosť, ktorú nikde inde nezískajú. Je pritom len málo lepších príkladov toho, ako ZOHM pripravujú talentovaných mladých športovcov na olympijské hry, ako Petra Vlhová.

Slovenská lyžiarka získala zlato v slalome na úvodných ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku, keď mala 16 rokov. Nasledovalo zlepšenie podmienok i výkonnosti, čo vyvrcholilo zlatom na ZOH 2022 v Pekingu. Práve Innsbruck 2012 však bol odrazom do veľkej kariéry.

Už v roku 2014 sa stala juniorskou majsterkou sveta v slalome, o päť rokov neskôr svetovou šampiónkou v obrovskom slalome, vyhrala viaceré preteky svetového pohára, ktorý celkovo ovládla v roku 2021. „Je úžasné mať juniorské aj seniorské olympijské zlato,“ povedala v rozhovore pre Olympijský informačný systém Vlhová.

„Musíte mať šťastie, ale musíte podať veľmi dobrý výkon, aby ste získali oboje. Nezabudnem ani na jednu medailu. Pamätám sa s kým som tam bola, na tím, na preteky, na to sa nedá zabudnúť. Som na to hrdá,“ dodala. Postupne sa vypracovala na jednu z najlepších technických lyžiarok vo Svetovom pohári. Rok 2012 bol pre ňu prelomový, okrem zlata v Innsbrucku debutovala aj vo Svetovom pohári.

Vlhová je už trojnásobná olympionička, pred ziskom zlata v Pekingu 2022 súťažila na ZOH v Soči 2014 a v Pjongčangu 2018. Všetkým nádejným mladým lyžiarom, ktorí sa predstavia v Kangwone 2024, radí: „Užívajte si to čo najviac, pretože toto je skúsenosť, ktorú nikde inde nezískate. Snažte sa nadviazať vzťahy s ostatnými športovcami, pretože byť tam s toľkými ďalšími účastníkmi je niečo výnimočné. A samozrejme, snažte sa podať čo najlepší výkon.“

Správu budeme aktualizovať.

(hol, tasr)


Ďalšie články