Štátom podporované nájomné byty sú v nedohľadne. Na ťahu sú podľa agentúry investori

V tomto čase pred rokom už záujemcovia o bývanie v nájomných bytoch mohli podávať žiadosti. Predchádzalo tomu vytvorenie Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB), ale aj legislatíva, ktorou štát prisľúbil po splnení podmienok ľuďom na Slovensku pomoc aj s platením tohto bývania. Okolo témy je aktuálne ticho.

Spustenie pilotnej výstavby nájomného bytového domu na Muchovom námestí Spustenie pilotnej výstavby nájomného bytového domu v bratislavskej Petržalke. Ilustračná foto: Pavol Zachar/TASR

Prostredníctvom portálu najomnebyvanie.info sa už viac ako rok dá zaregistrovať. Okrem toho vlani v januári agentúra informovala aj o dvoch zahraničných investoroch, ktorí majú stavať byty. Aktuálne na portáli však figuruje len jeden člen, ktorým je poisťovňa Kooperativa. „Investičné zmluvy, ktoré schválila vláda Slovenskej republiky v decembri minulého roka ako pilotný projekt, by mali priniesť na Slovensko spolu 9-tisíc nájomných bytov za približne 1,5 miliardy eur,“ avizovala pred rokom novozaložená inštitúcia.

Plán bol však omnoho ambicióznejší. Do roku 2030 chcel štát takých bytov 100-tisíc. Podľa štátnej Koncepcie bytovej politiky však do spomínaného roku chýba na Slovensku viac ako 514-tisíc bytov. Ak by sa teda tento záväzok aj podarilo splniť, stále by bol počet novopostavených nájomných bytov len zhruba jednou pätinou reálnej potreby.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.