Protivládne protesty: Šimečka a Gröhling posielali Fica do Ruska

V Bratislave a ďalších 28 mestách sa vo štvrtok uskutočnili šieste protesty s názvom Zastavme ich. Pribudlo aj demonštrantov v zahraničných mestách, konkrétne v Brne, Prahe, Paríži a Krakove.

dosť bolo Protestujúci proti novele Trestného zákona 25. januára 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Práve vo štvrtok koalícia 77 poslancami odhlasovala, že o novele Trestného zákona budú napriek masívnemu odporu opozície rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. 

Poslanci koalície zároveň presadili skrátenie diskusie k novele Trestného zákona v prvom čítaní, takže bude trvať 20 hodín. To kritizovala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Opozícia sa preto obráti na Ústavný súd, kde bude žiadať odklad vykonateľnosti rozhodnutia. Ak by súd žiadosti vyhovel, nemalo by sa pokračovať v rozprave ani v prvom čítaní.

Robert Fico skonštatoval, že koalícia ešte predloží k novele Trestného zákona pozmeňovacie návrhy, ktoré konzultuje s generálnou prokuratúrou aj Európskou komisiou. Pokiaľ opozícia predloží svoje pozmeňovacie návrhy, koalícia ich vraj zváži.

Zhromaždenia už tradične usporiadali tri opozičné strany PS, SaS a KDH. Hnutie Slovensko sa na tribúnach opäť neobjavilo, Marek Krajčí v stredajšom živom prenose na Facebooku hnutia uviedol, že ich zvyšok koalície nepozval. Ľudí však povzbudil, aby demonštrovať prišli.

Istý čas sa zdalo, že na pódiu nevystúpia ani zástupcovia KDH. Hnutiu sa nepáčilo, že protesty sa zvrhávajú na podporu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Na minulotýždňovom zhromaždení im zas prekážali vystúpenia rečníkov, ktorí žiadali odstúpenie ministerky kultúry, lebo stopla dotácie pre LGBTI+ projekty.

Slovensko má dve miesta, kde sa rozhoduje o jeho budúcnosti, otvoril štvrtkový protest Agnes Snopko, minister kultúry vo vláde „národného porozumenia“ vedenej Milanom Čičom. Prvým je podľa neho parlament a tým druhým bratislavské Námestie SNP. „Jeho pamäť je pamäťou úsilia nás, občanov Slovenska o slobodnú a demokraticky spravovanú krajinu,“ skonštatoval a uviedol historické paralely, keď sa na priestranstve stretli ľudia, aby protestovali proti vtedajšej vláde.

Natália Svítková, manželka policajta, sa poďakovala zúčastneným. Uviedla, že koalícia sa snaží sa každú cenu zbaviť určitých policajtov a neštítia sa pritom sledovať rodinu policajtov. „Vytvárajú si diagramy, aké si robili aj Kočnerovi ľudia, keď sledovali Jána a Martinu. A tam to nekončí. Sťahujú si záznamy z chodieb, aby zistili, s kým sa naši muži stretávali a rozprávali. Možno aj títo policajti začnú dostávať predvolania na detektor, ako ich kolegovia z NAKA,“ povedala.

Koalícia sa podľa nej snaží policajtov zbaviť aj tým, že ich narýchlo presúva na miesta na periférii, ktoré boli dlhodobo voľné. „Zastrašovanie postupne menia na šikanu, vytvárajú nové tajné tímy, aby našli čo i len najmenšie pochybenie našich manželov, aby ich mohli obviniť a zdiskreditovať,“ poznamenala Svítková.

Policajti sa podľa jej slov len snažia zabrániť tomu, aby sa stratili nejaké spisy alebo, aby „neboli skartované ako tie z Gorily“. Koalícii podľa jej slov ide len o „vlastnú beztrestnosť a zachovanie si vlastných majetkov“. Dav skandoval „Sme tu s vami“, „Mafia“ a „Fico do basy“.

František Majerský z KDH citoval pieseň Karla Kryla a poznamenal, že „tento boj nebude ľahký ani krátky“ a len „protesty sú cestou, ako posunúť Slovensko k lepšiemu“.  

„Je to hrozné pozorovať ako sa každým dňom blížime viac a viac k východu. A to nechceme! Tí, ktorí však po východe túžia najviac, sa odvážia ísť len do Užhorodu,“ ironizovala o Ficovej stredajšej zahraničnej návšteve moderátorka podujatia Kristína Tormová.

Transparent z protestu 25. januára 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Gröhling poslal Fica do Ruska

Branislav Gröhling (SaS) označil predsedov koaličných strán za „hanbu“ a Slovensko za „raj mafiánov a zločincov“. Výrazne skritizoval Petra Pellegriniho za to, že navrhol nočné rokovanie k skrátenému konaniu o novele Trestného zákona.

„Ako hlboko sme klesli, keď nám tu obžalovaní a obvinení píšu zákony, keď sa generálny prokurátor len prizerá a predseda vlády nechutne uráža študentov. Naozaj chceme žiť v krajine, kde z podržtašky bude prezident? Kde je normálne opitý zrámovať semafor? Kde na ministerstve kultúry sedí nekultúrna pani Šimkovičová,“ opýtal sa, pričom demonštrujúci kričali „odstúpiť“.

„Odmietame žiť v krajine, kde bude úplne normálne ukradnúť auto a dostať podmienku. Odmietame žiť v krajine, kde premiér hovorí, že na Ukrajine nie je žiadna vojna. Nech si ide do Ruska,“ odkázal Robertovi Ficovi.

Protestujúci proti novele Trestného zákona 25. januára 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šimečka: Pellegrini nevie ani autonómne riadiť parlament, tak ako chce stáť na čele krajiny

Šimečka skonštatoval, že Fico podcenil zhromaždených, lebo „nepozná ich lásku k Slovensku a odhodlanie byť tam tak dlho, ako treba“. Práve teraz sa podľa neho láme situácia okolo tém, pre ktoré ľudia už šesť týždňov prichádzajú na námestia.

„Nás v parlamente sa rozhodli umlčať, ale vás sa im nepodarí umlčať. Sú takí nervózni, že už odhadzujú všetky zábrany. Idú znásilniť parlament, aby mali do týždňa schválený celý promafiánsky balíček,“ povedal šéf Progresívneho Slovenska a skritizoval Pellegriniho, ktorý podľa neho Fica vo všetko poslúcha. „Peter Pellegrini nevie ani autonómne riadiť parlament, tak ako chce stáť na čele krajiny,“ poznamenal, zatiaľ čo ľudia skandovali „Dosť bolo Pelleho“.

Pripomenul, že opozícia dá novelu Trestného zákona na Ústavný súd. Fico sa podľa neho k opozícii správa ako Viktor Orbán, takže ho môže zastaviť len „ulica“.

Premiér podľa neho cynicky klame, keď tvrdí, že na Ukrajine nie je žiadna vojna. „Tak nech tam ide, nech ide do Kyjeva a pozri sa do očí matke, ktorej deti zahynuli v rozbombardovaných troskách. Nech tam ide, zbabelec,“ odkázal premiérovi. Zároveň sa opýtal, ktoré časti Slovenska by v prípade vojny odovzdal Rusku, ak takýto scenár odporúča Ukrajine.

Presne o 19:00 zaznela hymna a zhromaždenie sa začalo pokojne rozchádzať.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok