Výzvy na odstúpenie Šimkovičovej a reči o orbánovskej zahraničnej politike. Protivládne protesty progresívnejú

Vo štvrtok sa uskutočnili ďalšie protesty s názvom Zastavme ich. Rozšírili sa do viacerých miest a prišiel na ne rekordný počet ľudí. Okrem kritizovania novely Trestného zákona, ktorú chce vláda prijať v skrátenom legislatívnom konaní, rečníci aj zúčastnení dôrazne vyzvali ministerku kultúry na odstúpenie. Na pódiu zaznievali vyhlásenia o potláčaní LGBT ľudí a proruských sympatií zo strany vlády.

Protestné zhromaždenie SaS, PS a KDH v Bratislave Na snímke ľudia počas protestného zhromaždenia PS, SaS a KDH proti návrhu trestného zákona. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Protesty už tradične usporiadali opozičné strany PS, SaS a KDH. Hnutie Slovensko sa k nim ani po niekoľkých týždňoch nepridalo. Konali sa dokopy v 24 mestách po celom Slovensku. Napriek dažďu a chladnému počasiu prišiel na bratislavské Námestie SNP rekordný počet ľudí.

Moderátorka Kristína Tormová skonštatovala, že zúčastnení sa neboja „zla a ani zimy“.

Majerský: Novelu Trestného zákona treba prijať v poriadnom procese

Ako prvý vystúpil šéf KDH Milan Majerský, ktorý zúčastneným ukázal novelu Trestného zákona, ktorú predkladal exminister spravodlivosti Viliam Karas a ktorá prešla riadnym legislatívnym procesom. Dodal, že ju dvakrát spomenula vo štvrtkovom prejave aj prezidentka a má preto koalícii slúžiť ako vzor.

Demonštrantom sa cez videohovor prihovoril aj František Mikloško (KDH), ktorý je chorý, a preto nemohol prísť osobne. „Vydržme v tomto zápase, nedajme sa ničím a nikým znechutiť. Toto námestie je svedkom všetkých ponovembrových protestov slušných ľudí. Tak to bude aj teraz, vydržme,“ odkázal na námestie. Dav skandoval „mafián do basy“.

„My budeme robiť svoju prácu tam hore a vy nám pomáhate v uliciach,“ povedal Majerský.

Protestujúci na Námestí SNP v Bratislave 18. januára 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šimkovičová koná podlo a šíri nenávisť

Tormová povedala, že keď zablúdi na oficiálnu stránku ministerstva kultúry, má často pocit, že číta konšpiračný web. „Všetci, ktorí majú radi kultúru, vedia, že kultúrou sa dá bojovať proti nenávisti. Tieto dni je to však naopak. Nenávisť bojuje proti kultúre,“ povedala herečka a Šimkovičovej stopnutie dotácií pre LGBT projekty označila za „šikanu, diskrimináciu a šírenie nenávisti“.

Demonštranti hlasno kričali „odstúpiť“. Organizátorom protestov sa Tormová poďakovala, že „kultúra dostala priestor.“ Poslanec Jozef Hajko z KDH pritom vo štvrtok pre Štandard uviedol, že sa s PS a SaS dohodli, že táto téma sa na protestoch rozoberať nebude.

Aj speváčka Katarína Koščová uviedla, že ministerka kultúry koná „hanebným a podlým spôsobom“ a rozosieva nenávisť voči LGBT menšine len rok po tom, čo boli zavraždení dvaja ľudia z tejto komunity. „Cenzurovať, zastrašovať… pomýlili ste si krajiny, pani ministerka, to musíte ísť trochu viac na východ. My žijeme, chvalabohu, zatiaľ v liberálnej demokracii a LGBT ľudia, ktorých potláčate, tu pracujú, platia dane, vychovávajú deti a skladajú sa aj na vaše platy. Veľká hanba vám,“ vyhlásila Koščová.

Speváčka skonštatovala, že politici by mali spoločnosť spájať, ale robia presný opak. „Budeme tu chodiť, kým nepochopíte, že Slovensku sú všetci a nielen vy a vaša chobotnica,“ uzavrela speváčka.

Ľudia mávali transparentmi s nápismi „Novú ministerku kultúry“ a „Odstúpiť“.

Tormová dala časť svojho príhovoru prekladať ukrajinskej rodáčke Lane. Hovorila o tom, že mnohí Ukrajinci sa zúčastňujú na slovenských protivládnych protestoch, lebo si uvedomujú hrozbu „proruských sympatií“ a „krehkosť slobody, o ktorú prišli“. Za účasť sa im poďakovala.

Jedna z rečníčok uviedla, že petíciu za Šimkovičovej odstúpenie, ktorú iniciovala časť kultúrnej obce, už podpísalo vyše 40-tisíc ľudí, čo je už viac, ako získala Šimkovičová v parlamentných voľbách.

Sulík: Mafia si pre seba pripravila trestné právo

Predseda strany SaS Richard Sulík počas vystúpenia upozornil zmeny v trestnej legislatíve, ktoré považujú za problematické, a na ich možné dôsledky. „Radosť kradnúť,“ konštatoval šéf liberálov, pripomenul premlčacie doby, a tiež znižovanie trestných sadzieb.

Zmena Trestného zákona podľa neho nesmie prejsť bez riadneho pripomienkového konania, lebo v trestnom práve platia zmeny spätne. „Slovensko sa stane eldorádom pre zločinov a doktor Robert Fico ich najväčším obhajcom,“ povedal Sulík.

Tvrdil, že tieto zákony ale nepísal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer), ale advokáti obvinených a obžalovaných, či rovno obvinení advokáti. „Mafia si pre seba pripravila trestné právo,“ myslí si Sulík. Ocenil dnešné vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej v parlamente, pričom ľudia volali „Ďakujeme!“.

Sulík pripomenul i avizovanú prezidentskú kandidatúru predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. Predseda parlamentu sa podľa neho za zatvorenými dverami stretol s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

„Takže Peter Pellegrini, ktorý je vzdelaním ekonóm, ide naprávať spackanú novelu Trestného zákona s generálnym prokurátorom. To už len čakám, kedy Andrej Danko začne písať nové pravidlá cestnej premávky,“ ironizoval predseda SaS.

Šimečka: Prírodu odovzdali pytliakom a zahraničnú politiku idú dať Orbánovi

Líder Progresívneho Slovenska uviedol, že na bratislavskom námestí je vo štvrtok 26-tisíc ľudí. „Zistili, že sú slabí, slabší, ako si mysleli. Nečakali váš odpor. My sme sa zase dokázali zjednotiť,“ povedal zúčastneným s dôvetkom, že každý z nich je odlišný, ale všetkých spája „láska k Slovensku“.

Pripomenul, že europarlament tento týždeň schválil rezolúciu proti Ficovej vláde. Podporila ju podľa neho aj frakcia európskych socialistov, do ktorej patrí strana Smer, lebo „už ani oni sa nemôžu pozerať na to, čo robí koalícia“.

Šimečka povedal, že Slovensko preto môže prísť o eurofondy a dostať sa do izolácie. „Z čoho ich nahradíte? Čo vám ich opäť požičia poslanec Muňko?“ narážal na poslanca, od ktorého si Fico prenajímal byt.

Zdôraznil, že Danko mal po autonehode odstúpiť. „Desiatky ľudí zomierajú ročne na Slovensku kvôli opitým šoférom a viem si predstaviť, že aj tu sú ľudia, ktorí majú tie obete v rodinách. A predseda parlamentu dostane fúkať po 15 hodinách. Aký je to vzor? Presne toto sú oni, arogantní papaláši,“ vyhlásil.

Dodal, že Pellegrini najskôr hovoril, že Danko musí vyvodiť politickú zodpovednosť, ale vo štvrtok ho v parlamente poslanci Hlasu podržali a nedovolili opozícii ani len diskutovať o jeho odvolávaní. „Prírodu odovzdali pytliakom, zahraničnú politiku idú dať Orbánovi a ministerstvo kultúry odovzdali človeku, ktorý šíri homofóbiu a konšpirácie. Je to hanba,“ uzavrel Šimečka.

Opäť zdôrazňoval, že prezidentské voľby by mal vyhrať Ivan Korčok, lebo koalícia nemôže mať všetky tri najdôležitejšie posty. „Potrebujeme, aby sa hlava štátu vedela koalícii vzoprieť, ako to urobila dnes Zuzana Čaputová,“ vyhlásil šéf progresívneho Slovenska.

O štvrť na osem zaspievala Koščová slovenskú hymnu a dav sa pokojne rozišiel.