Kaliňák chce naše nebo chrániť Patriotmi a dúfa, že ich kúpime so zľavou. Odkiaľ chce vziať peniaze, nevedno

Systém protivzdušnej obrany Patriot. Na snímke z Litvy je 10. protivzdušná obrana US Army. Foto: TASR/AP Systém protivzdušnej obrany Patriot. Na snímke z Litvy je 10. protivzdušná obrana US Army. Foto: TASR/AP

Náhradou za sovietsky systém protivzdušnej obrany S-300 by na Slovensku nakoniec mohli byť americké Patrioty, vyplýva z víkendového vyjadrenia ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer). Na ich obstaranie by rád využil 700-miliónovú zľavu od USA za darovanie migov Ukrajine. Podľa jeho predchodcu v úrade Jaroslava Naďa (Demokrati) na túto kúpu ale nemáme peniaze. Problémov však vidí viacero.

Absencia vlastnej slovenskej protivzdušnej obrany (PVO) je v poslednom období jednou z najviac diskutovaných tém v súvislosti so stavom našej armády.

Hoci PVO je zložitým mechanizmom, ktorý by v ideálnom prípade mali tvoriť viaceré stroje s rôznymi vlastnosťami, ktoré sa navzájom prekrývajú, dopĺňajú a chránia pred vzdušnými hrozbami všetkého druhu, drvivá väčšina pozornosti sa sústreďuje na systémy dlhého dosahu.

Tému žalostného stavu PVO na Slovensku otvorilo darovanie jedinej batérie S-300 na jar roku 2022 Ukrajine a následné plátanie vzniknutej diery dočasným presunom spojeneckých systémov na Slovensko.

Priamou náhradou za S-300 boli najskôr štyri batérie amerického systému Patriot – dve z Nemecka, po jednej z Holandska a z USA. Po ich postupnom stiahnutí štafetu prevzala talianska batéria systému SAMP/T, známeho pod názvom Mamba. Tú do Kuchyne na Záhorí priviezli v marci roku 2023.

Od darovania S-300 Kyjevu sa na Slovensku vystriedali už tri vlády a definitívnu odpoveď na to, aký systém bude kraľovať našej vlastnej PVO, stále nepoznáme.

Kaliňák by u nás rád videl Patrioty

Témy sa v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 dotkol aj nový minister obrany. Robert Kaliňák ozrejmil, že Slovensko rokuje s Američanmi o dodaní spomínaných Patriotov.

„Nemôžeme ostať len pri tom, že budeme chrániť len strategické ciele […] Ale je nevyhnutné, aby každý občan mal túto ochranu, tento dáždnik, pretože on si platí dane na ministerstvo obrany,“ povedal Kaliňák s tým, že práve PVO by mala byť zo všetkých zložiek armády najmasívnejšia.

Šéf silového rezortu vysvetlil, že by chcel zľavu 700 miliónov eur, ktorú nám prisľúbili USA na nákup bojových vrtuľníkov Viper za darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine, využiť práve na Patrioty. Vipery sú podľa neho útočné zbrane a sú „čerešničkou na torte, ale my nemáme tú tortu“. Washington sa k tomu zatiaľ nevyjadril.

Na americké systémy vraj nemáme peniaze

Na Kaliňákove slová reagoval na sociálnej sieti aj niekdajší minister obrany a súčasný líder mimoparlamentných Demokratov Jaroslav Naď, za éry ktorého prišlo k odovzdaniu S-300 ukrajinským ozbrojeným silám. Voči jeho predstave vzniesol tri námietky.

V prvom rade na Patrioty podľa Naďa nemáme peniaze. „Jedna batéria stojí miliardu (eur), potrebovali by sme aspoň štyri,“ povedal. Na ilustráciu, celkový ročný obranný rozpočet Slovenska bol v posledných rokoch zhruba dve miliardy eur.

V druhom rade uviedol, že vrtuľníky Viper naozaj potrebujeme a tvrdí, že za celkovú sumu 300 miliónov eur ide o „úžasný nákup“ [pôvodná cena jedna miliarda mínus 700 miliónov, pozn. red.]. „Vrtuľníky slúžia veľmi dobre – a špeciálne v našom geografickom reliéfe na obranu,“ pokračoval Naď.

Do tretice pripomenul, že úradnícka vláda v októbri minulého roka schválila zámer ministerstva obrany na obstaranie systémov protivzdušnej obrany Barak MX od Izraela. Tie sú schopné v závislosti od zvoleného typu rakiet dosiahnuť až do vzdialenosti 150 kilometrov a suplovať úlohu Patriotov, teda minimálne teoreticky, keď mimo územia Izraela tento systém použitý nebol. Jeden komplet nám izraelská strana ponúkla za 128,1 milióna eur, no cena zrejme nebude konečná.

Ministerstvo mlčí, izraelská strana znervóznela

Podľa informácií Štandardu z prostredia obrany záujem Kaliňáka o americké systémy izraelskú stranu znepokojil. S tou sa momentálne rokuje o konkrétnych podmienkach a na rad by malo prísť aj testovanie v teréne, keďže systém Barax MX mimo územia židovského štátu použitý nebol. Konečná podoba zmluvy je teda ďaleko a Slovensko k podpisu nič nezaväzuje.

V nadväznosti na kritiku Naďa sa redaktor Štandardu obrátil na ministerstvo obrany s otázkou, ako chce rezort realizovať zabezpečenie systémov Patriot, keďže prípadná 700-miliónová zľava zo strany USA by pokryla relatívne malú časť celkových nákladov. Rovnako sme sa zaujímali o to, či Kaliňákovo ministerstvo plánuje pokračovať v rokovaniach o nákupe systému Barax MX s izraelskou stranou, alebo nie. Na naše otázky však tlačové oddelenie od pondelka nereagovalo.

Na náhradu budeme čakať roky

V nedávnom rozhovore pre Štandard však Kaliňák povedal, že nový systém protivzdušnej obrany bude stáť približne miliardu, aj keď s izraelskou spoločnosťou sa zatiaľ rokuje len o časti systému. „V tejto fáze sa oboznamujem s podmienkami, ktoré ponúkajú izraelskí partneri. Zároveň máme ponuku aj od Nemcov na systém protivzdušnej obrany stredného doletu. V tomto musíme byť opatrní a zodpovední, ak je niečo, čo si vyžiada veľa prostriedkov a čo má spoľahlivo slúžiť dlhý čas, tak je to moderný systém protivzdušnej obrany,“ konštatoval.

Doplnil, že v otázke PVO presadzuje maximálnu transparentnosť a odbornú diskusiu, a zdôraznil, že výrobcov systémov je málo a každý je v niečom špecifický. Z toho dôvodu sa vraj nedá očakávať, že prídu do súťaže dve alebo tri rovnaké ponuky s rôznymi cenami a podmienkami. „Treba vybrať taký systém, ktorý je vhodný pre slovenské potreby a s výhodnou cenou a servisom. Budeme ďalej rokovať aj s izraelskými partnermi, aj s ďalšími a následne si vyhodnotíme, čo je najvýhodnejšie,“ doplnil.

Kaliňák zároveň povedal, že nahradenie S-300 určite potrvá roky a ak k tomu vôbec príde počas súčasného volebného obdobia, tak možno až k jeho koncu.


Ďalšie články