Prečo platíme za výtlky?

Prichádza obdobie, keď sa cesty kvôli výtlkom menia na prekážkové dráhy. Niežeby na nich inokedy výtlky neboli, no po zime ich je viac. Správcovia ciest sa potom na jar vždy dušujú, ako dajú cesty do poriadku.

oprava cestných výtlkov v Trebišove Ilustračné foto: TASR – Roman Hanc

Nuž, ako sa to vezme. Niekedy nemožno uprieť snahu, no výsledok je všelijaký. Jeden z dôvodov je aj to, že u nás sa cesty neopravujú, ale plátajú. Doslova. Vo väčšine prípadov sa pod odstraňovaním výtlkov rozumie ich „látanie“. Súvislé opravy, presnejšie nový asfaltový koberec na dlhšom úseku? Načo? A vôbec, nie sú na to peniaze, tak neotravujte! Buďte radi, že je to zaplátané.

Také je zmýšľanie našich volených aj nevolených zástupcov, ktorí majú na starosti stav ciest a chodníkov. Problém je v tiež tom, že pokrivkáva aj kvalita „plátacích prác“. Takže po kvázi oprave koleso auta neklesne do jamy, ale vybehne nad okolitý asfaltový povrch. Ak ste chodec na chodníku, tak si síce nevyvrtnete členok v priehlbine, ale potknete sa, lebo záplata trčí von.

Ozaj, ak ide o peniaze, je zvláštne, že na opravy komunikácií ich niet. Pritom majitelia áut platia rôzne možné aj nemožné dane. A protihodnota? V podstate žiadna. Aha! Pardon… o necelé dva roky sa začnú diať veci. Bude pred komunálnymi voľbami a vzduchom sa opäť bude šíriť omamná vôňa asfaltu. Peniaze sa zázračne nájdu. Mimochodom, opravy, a hlavne rekonštrukcie komunikácií sú psou povinnosťou samospráv. No naši volení zástupcovia sa na sociálnych sieťach zvyknú veľmi radi pochváliť, akí sú úžasní, že daný úsek cesty či chodníka je po oprave a v stave tip-top. Lenže to akoby sa hocikto doma pochválil, že povysával, alebo vyniesol smeti!

Ibaže aj tu ide o peniaze daňových poplatníkov! A to aj v prípade eurofondov. No a tu je ďalší problém. Verejné obstarávania na dodávateľov prác sa neraz menia na frašku. Ďalšou fraškou je potom kvalita prác. Nehovoriac už o tom, že k pôvodnej cene, ktorá je v zmluve, pribudne niekoľko dodatkov s ďalším navýšením, lebo to a ono. Veď dôvod sa už nájde. No a v zákulisí sa šušká, komu koľko ostalo „na kávu“. Nuž, podľa niektorých súm vyplatených za rekonštrukcie to musí byť aspoň viedenská káva s kilami šľahačky. Servírovaná vo Viedni. 

Ale všetko je tak, ako má byť. Na jar sa bude opäť látať a plátať, papaláši sa budú chváliť, akí sú úžasní, že opravujú aj v kríze. No a v zákulisí sa už bude variť káva.


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok