Pokrstení veriaci nemusia mať platný krst. Vatikán vydal dokument o platnosti sviatostí

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery pod vedením Víctora Manuela Fernándeza vydalo 3. februára dokument s názvom Gestis verbisque, ktorým potvrdzuje, že slová a matériu stanovené v základnom obrade každej sviatosti nie je možné meniť. V opačnom prípade sa sviatosť stáva neplatnou.

Pope Francis Baptizes Babies In Sistine Chapel - Vatican Pápež František krstí deti vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke. Foto: Profimedia.sk

Kardinál Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikastéria pre náuku viery, v úvode nóty vysvetlil potrebu jej vydania. Už v januári 2022 podľa dokumentu poukázali kardináli a biskupi na „svoje znepokojenie nad množiacimi sa situáciami, v ktorých sa zistila neplatnosť vysluhovaných sviatostí“.

Neplatnosť sviatostí spôsobili „závažné zmeny vykonané v matérii alebo forme sviatostí“, ktoré následne viedli „k potrebe vypátrať dotknuté osoby, aby sa obrad krstu alebo birmovania zopakoval“. Prefekt dikastéria podotýka, že „značný počet veriacich oprávnene vyjadril svoje rozhorčenie“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.