Traja redaktori Štandardu na ukrajinskom zozname ruských bacilov

Russian nesting dolls Matryoshka. Colorful pop art style. Babushka doll set family with modern vibrant colors ornament, vector illustration isolated o Ilustračné foto: Profimedia.sk

Odviedli autori zoznamu za Sorosove peniaze dobrú prácu? Ťažko povedať, záleží na tom, čo Soros chcel. Z môjho pohľadu ide o súbor nezmyslov. Niektoré veci sa ťažko hovoria ľuďom z krajiny, ktorá bola napadnutá silnejším susedom. Preto sa aj každý zdráha čosi im naznačiť. Ale už by to asi bolo treba. Píše Vladimír Palko.

Včera ma Eduard Chmelár upozornil na ukrajinskú webovú stránku s dehumanizujúcim názvom „Bacily ruského sveta“, ktorá prináša pozoruhodný zoznam mien ľudí a organizácií v Európe, ktorí „podporujú Rusko a jeho politiku v rôznych formách“. Skrátka, sú to ruskí agenti.

Doteraz sme počuli len o slávnejšej stránke „Mirotvorec“, ale zdá sa, že ich je viacero.

Tvorcovia „Bacilov“ uvádzajú, že zoznam obsahuje mená cca 1 300 ľudí a asi 900 organizácií z 19 európskych krajín. To už je slušné číslo, je za tým kus roboty, takže sa stránke trochu venujme. Stránku so zoznamom nájdete tu. Ak si chcete pozrieť situáciu v niektorej európskej krajine, kliknite si na ňu na mapke.

Stránka „Bacily“ už existuje od decembra 2022 a bola aktualizovaná po niekoľkých mesiacoch, takže nájdete verziu „Bacily“ 2.0.

Stopy vedú k Georgeovi Sorosovi

Stopy financovania vedú k Georgeovi Sorosovi. „Bacily ruského sveta“ sú podstránkou stránky texty.org.ua. Mailová adresa tejto stránky je adresou „Agentúry pre dátovú žurnalistiku“, ktorá je príjemcom grantu od International Renaissance Foundation, ktorá bola založená Georgeom Sorosom pred 29 rokmi (!) a je súčasťou jeho siete Open Society Foundation. Za tých 29 rokov investovala na Ukrajine vyše 230 miliónov dolárov na vyše deväťtisíc projektov.

Traja novinári zo Štandardu na zozname

Zo Slovenska je na zozname 32 osôb a 16 organizácií. Zaujalo nás, že na slovenskom zozname sú tri mená novinárov zo Štandardu: Dag Daniš, Peter Števkov a Vladimír Palko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami