Tucker Carlson potvrdil dohady o pripravovanom rozhovore s Vladimirom Putinom

Tucker Carlson vraj urobil rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedol v utorok Newsweek. Informáciu, ktorú sprostredkoval niekdajší šéfredaktor rádia kritického k politike Kremľa, sa nepodarilo nezávisle overiť. Neskôr potvrdil rozhovor aj samotný novinár.

carlson Tucker Carlson. Foto: Twitter

O tom, že stretnutie amerického novinára s ruským prezidentom sa skutočne stalo, informoval bez uvedenia zdroja novinár Alexej Venediktov na sociálnej sieti X.

Neskôr o tom na sieti X informoval aj samotný Carlson, ktorý potvrdil dohady o pripravovanom rozhovore s Vladimirom Putinom. Vo videu natočenom v Moskve uviedol, že to považuje za súčasť svojej práce. So žiadosťou o interview sa obrátil aj na Zelenského.

„Vojna na Ukrajine je ľudská katastrofa,“ vyhlásil konzervatívny komentátor v úvode videa, ktoré natočil v ruskej metropole. Správy o tom, že Carlson pricestoval do Moskvy, sa objavili už pred niekoľkými dňami.

Niekdajší komentátor televízie Fox News sa domnieva, že Američania nemajú kompletné informácie o vojne, ktorá zasahuje ich životy. Rozhovory západných médií s ukrajinským prezidentnom Zelenským označil za propagandu.

Carlson poukazuje na fakt, že žiadny západný novinár neurobil rozhovor s druhým predstaviteľom ozbrojeného konfliktu. „To je nesprávne,“ uviedol na margo absencie vôle urobiť interview so šéfom Kremľa.

„Sme tu, pretože milujeme Spojené štáty,“ vyhlásil Carlson o svojich motiváciách. Vo videu pripomenul, že nikoho nenúti súhlasiť s Putinovými názormi.

Rozhovor s ruským prezidentom sa podľa neho pokúsia zablokovať viaceré informačné kanály Západu. Miliardár a majiteľ sociálnej siete X Elon Musk mal Carlsonovi prisľúbiť, že interview nijako nezablokuje a zostane dostupné.

Špekulácie trvali niekoľko dní

Už v pondelok médiá informovali, že bývalý moderátor americkej televíznej stanice Fox News Tucker Carlson sa nachádza v Moskve a už tretím dňom podnecuje špekulácie o tom, že hlavným cieľom jeho zahraničnej cesty je zrealizovanie rozhovoru s ruským prezidentom.

Ak by k nemu skutočne prišlo, konzervatívny politický komentátor by sa stal vôbec prvým západným novinárom, s ktorým by sa rozprával Vladimir Putin od začiatku agresie proti Ukrajine vo februári roku 2022.

Uvidíme. A potom úsmev

Nejednoznačnosť situácie vtedy podčiarkoval aj fakt, že hoci ani jedna strana rozhovor nepotvrdila, pravdou je, že ani ho nevylúčila.

„Mnoho zahraničných novinárov prichádza do Ruska každý deň, mnohí tu naďalej pracujú a my to vítame,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Nemáme ohľadom rozhovorov prezidenta pre zahraničné médiá čo oznamovať,“ dodal.

Carlsonovo pondelkové vyjadrenie k téme sprostredkoval ruský spravodajský portál Izvestija. Na otázku o rozhovore s Putinom žurnalista odpovedal: „Uvidíme“. Potom sa usmial.

Americký novinár už skôr pre švajčiarske noviny Weltwoche tvrdil, že sa v minulosti o rozhovor s ruským prezidentom pokúsil, ale vláda USA ho vraj „zastavila“.

Krátko pred uverejnením tohto článku sa na sociálnych sieťach objavili videá, ktoré majú ukazovať Carlsonov odchod z hotela smerom k prezidentskému palácu v Moskve. V oblasti centra mesta sa však nachádza viacero lokalít, kam mohol mať namierené.

Expert o rozhovore pochyboval

Amerikanista Alexander Domrin sa pre portál news.ru vyjadril, že rozhovor medzi týmito dvoma mužmi sa pravdepodobne neuskutoční. „Seriózny novinár, ak by sa prišiel stretnúť s ruským prezidentom, by s ním najskôr urobil rozhovor a potom by išiel do Veľkého divadla, aby ho tam mnohí videli,“ povedal napríklad.

Pripomenul tiež prípad, keď s Putinom bez predchádzajúceho rozruchu uskutočnil rozhovor americký režisér, dokumentarista a novinár Oliver Stone.

Domrin mal návštevou v divadle na mysli moment, keď sa verejnosť vôbec prvýkrát dozvedela o tom, že sa Carlson nachádza v Rusku. Fotografiu Carlsona v slávnom Boľšom teatri zverejnil 3. februára telegramový kanál Mash.

Popularita mu nechýba

Carlson sa stal v Rusku pomerne populárnou osobnosťou počas prezidentovania Donalda Trumpa, keď sa pravidelne vysmieval obvineniam, že Rusko zasahovalo do amerických prezidentských volieb.

Novinár odvtedy v súvislosti s vojnou na Ukrajine kritizuje Washington za jeho vojenskú pomoc a neraz naznačil, že za konflikt je zodpovedný aj Západ. Viackrát kritizoval aj ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Carlson spustil v decembri novú službu streamovania videa založenú na predplatnom, aby využil svoju popularitu medzi konzervatívnymi voličmi v USA. Rozhovor, ktorý zverejnil na X s bývalým prezidentom Trumpom vlani v auguste, zaznamenal viac ako 260 miliónov videní.