Podnikateľské začiatky uľahčí živnostníkom príspevok od štátu. Pozrite sa, koľko sa dá získať v roku 2024

Presne pred rokom sa na Slovensku v súvislosti s podnikaním hovorilo o významnom rekorde za rok 2022. Obavy z obdobia pandémie o negatívnom dosahu na vznik či obnovu živnostenských oprávnení sa teda nepotvrdili. Práve naopak, podnikateľov pribudlo. A vlaňajšok v tomto trende pokračoval, má to však aj háčik.

Rekonštrukcia Konventnej ulice v bratislavskom Starom Meste Ilustračné foto: Dano Veselský/TASR

Už výsledky za rok 2022 analytikov príjemne prekvapili. „Na Slovensku evidujeme dovedna 523 864 fyzických osôb podnikateľov, pričom len za minulý rok sme zaznamenali prírastok v počte nových či opäť obnovených živností v počte 64 054. Ide o historicky najvyššie číslo,“ upozornila vlani v januári analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Vďaka tomu počet registrovaných živnostníkov prvýkrát prekročil hranicu pol milióna, pričom aktívnych z nich bolo až 70 percent. Analýzy ukázali, že aktívnych je viac ako 358-tisíc oprávnení. Tie ostatné sú označované ako takzvané „spiace“ živnosti. Medzi podnikateľov – fyzické osoby – sa pritom radia živnostníci, podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri, osoby so slobodným povolaním, samostatne hospodáriaci roľníci či zahraničné osoby s bydliskom mimo územia Slovenska.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami