Podnikateľské začiatky uľahčí živnostníkom príspevok od štátu. Pozrite sa, koľko sa dá získať v roku 2024

Rekonštrukcia Konventnej ulice v bratislavskom Starom Meste Ilustračné foto: Dano Veselský/TASR

Presne pred rokom sa na Slovensku v súvislosti s podnikaním hovorilo o významnom rekorde za rok 2022. Obavy z obdobia pandémie o negatívnom dosahu na vznik či obnovu živnostenských oprávnení sa teda nepotvrdili. Práve naopak, podnikateľov pribudlo. A vlaňajšok v tomto trende pokračoval, má to však aj háčik.

Už výsledky za rok 2022 analytikov príjemne prekvapili. „Na Slovensku evidujeme dovedna 523 864 fyzických osôb podnikateľov, pričom len za minulý rok sme zaznamenali prírastok v počte nových či opäť obnovených živností v počte 64 054. Ide o historicky najvyššie číslo,“ upozornila vlani v januári analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

Vďaka tomu počet registrovaných živnostníkov prvýkrát prekročil hranicu pol milióna, pričom aktívnych z nich bolo až 70 percent. Analýzy ukázali, že aktívnych je viac ako 358-tisíc oprávnení. Tie ostatné sú označované ako takzvané „spiace“ živnosti. Medzi podnikateľov – fyzické osoby – sa pritom radia živnostníci, podnikatelia nezapísaní v obchodnom registri, osoby so slobodným povolaním, samostatne hospodáriaci roľníci či zahraničné osoby s bydliskom mimo územia Slovenska.

Ani napriek zvyšujúcim sa odvodom či iným zmenám týkajúcich sa podnikania, záujem našincov pracovať, ako sa hovorí, sami na seba, nepoľavil ani vlani. Za celý minulý rok si Slováci založili podľa dát zverejnených portálom FinStat 54,6 tisíca živností. Najviac nových živností zaevidovali úrady v januári, necelých 5 800, čo predstavuje viac ako desatinu celkového počtu, najslabší bol december 2023 s počtom iba okolo 1 800.

Minulý rok bol však rekordný z hľadiska zániku živností. Podľa údajov portálu Finstat ich zaniklo 52,4 tisíca. To je o 10,5 tisíca viac ako v roku 2022. V roku 2021 u nás zaniklo okolo 38-tisíc živností a rok predtým len okolo 35-tisíc. Vyvstáva tak otázka, koľko ľudí na Slovensku vlastne podniká z vlastného presvedčenia a koľko živností vzniká takpovediac z donútenia.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami