Historický úspech slovenskej gastronómie. Národný tím kuchárov sa vrátil s dvoma medailami
SLOVENSKO/NEMECKO – Národnému tímu kuchárov Slovenska sa mimoriadne dobre darilo v silnej svetovej konkurencii na vrcholnom gastronomickom podujatí IKA Culinary Olympics, ktorý sa konal od 2. do 7. februára 2024 v nemeckom Stuttgarte. Domov sa vrátili s dvoma bronzovými medailami z disciplín Restaurant of Nations a Chef`s Table.
Slovenský tím si za peknú prezentáciu vyslúžil potlesk poroty. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska
|
Kapitánom Národného tímu kuchárov Slovenska bol šéfkuchár košického rezortu VILLA SANDY Jozef Hromják, ktorý neskrýval nadšenie z medzinárodného úspechu. „Toto ocenenie sme prijali s veľkou radosťou a pokorou. Bolo pre nás cťou, ale zároveň aj zodpovednosťou reprezentovať našu krajinu. Veríme, že idea Novej kuchyne Slovenska, ktorú sme na súťaži predstavili v praxi, si získa priazeň odbornej i laickej verejnosti aj u nás. Spoločne tak posunieme našu domácu gastronómiu vpred,“ povedal uznávaný odborník.
V kategórii národných tímov sa na olympiáde predstavilo spolu 24 krajín z rôznych kútov sveta. Súboje trvali štyri dni. Slovensko bojovalo o medaily 4. a 6. februára spolu s kolegami z Talianska, Anglicka, Nórska, Škótska a Cypru. Absolútnym víťazom kulinárskej olympiády za rok 2024 sa stal súťažný kolektív Fínska.
Prezentácia hlavného mäsitého chodu v disciplíne Restaurant of Nations. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska
V tíme kapitána Jozefa Hromjáka sa predstavili šéfkuchári Patrik Pokrývka z Hotela Lomnica, Andrej Róth z Hotela Šachtička, Tomáš Šefčík z Hotela Lomnica a Kaštieľa Pálffy, a napokon Viktor Nemergut z rezortu VILLA SANDY Košice. Na podujatí malo zastúpenie aj nežnejšie pohlavie. Túto úlohu prevzali na seba cukrárky Mária Kašická z rezortu VILLA SANDY a Alexandra Krajčovičová z Hotela Lomnica. Príprava nášho tímu trvala 8 mesiacov a pozostávala z teoretickej časti i spoločných tréningov v domácej kuchyni Jozefa Hromjáka v rezorte VILLA SANDY, ako aj na národných i medzinárodných súťažiach.
Podujatie, o ktorom je reč, je najstaršia a najväčšia medzinárodná súťaž v kulinárskom umení na svete. Svoju históriu začalo písať v roku 1900. Organizuje sa každé štyri roky a už viac než 120 rokov, aj vďaka silnému zastúpeniu mnohých krajín sveta, diktuje nové gastronomické trendy. IKA Culinary Olympics sa koná pod záštitou Svetovej asociácie kuchárskych združení WACS a, rovnako ako v športe, je snom majstrov z odboru gastronómia zúčastniť sa na nej aspoň raz za život.
Radosť z dvojitého víťazstva bola ohromná. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska Kapitán nášho tímu Jozef Hromják s medailou Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaNa zábere sú petit fours v disciplíne Chef`s Table, pripravené na prezentáciu. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaHlavný mäsitý chod v disciplíne Restaurant of Nations. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska Prezentácia jedla pred porotou v disciplíne Chef`s Table. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaTakto úžasne vyzeral dezert v disciplíne Chef`s Table. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaTím Slovenska reprezentoval našu krajinu mimoriadne úspešne. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaVegánske predjedlo, ktoré pripravovali Slováci na kulinárskej olympiáde. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska Člen nášho tímu prináša dezert na prezentáciu. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska Tím Slovenska tvorili uznávaní odborníci v gastronómii. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaDegustácia pred oficiálnym hodnotením Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaSlovenský tím si za peknú prezentáciu vyslúžil potlesk poroty. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaSlovenský tím si po každej prezentácii vyslúžil potlesk porotcov. Foto: Archív Národný tím kuchárov Slovenska Jozef Hromják ako kapitán nášho tímu neskrýval radosť z medzinárodného úspechu. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaPrezentácia hlavného mäsitého chodu v disciplíne Restaurant of Nations. Foto: Archív Národný tím kuchárov SlovenskaRezort v Košiciach sa nachádza v Mestskom parku. Foto: Villa Sandy KošiceInteriér reštaurácie Foto: Villa Sandy KošiceUž čo nevidieť budú pre verejnosť otvorené ďalšie priestory rezortu. Foto: Villa Sandy Košice