Zubárske zákroky vlani rekordne zdraželi. Pacienti platia aj to, čo by nemuseli. Môžu žiadať vrátenie peňazí?

Návšteva u zubného lekára Zubná lekárka vykonáva zubársky zákrok pacientke v stomatologickom centre v Trnave. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

V roku 2023 ceny za zubárske výkony vzrástli medziročne takmer o pätinu, teda najviac od roku 2000. Na vysoké doplatky si už mnohí pacienti zvykli, a tak sa málokto zamýšľa nad tým, za čo si ich zubár môže či nemôže účtovať. Pokiaľ má lekár zmluvu so zdravotnou poisťovňou pacienta, preventívnu prehliadku či RTG snímku mu plne hradí poisťovňa. Napriek tomu si za tieto zákroky niektoré zmluvné zubné ambulancie účtujú dodatočné poplatky.

Ceny zubných lekárov v roku 2023 v priemere stúpli o 19,3 percenta a prispeli tak k skutočnosti, že jeden z dvanástich základných odborov výdavkov domácností, zdravie, dosiahol v minulom roku dvojcifernú hodnotu,“ uviedol Štatistický úrad SR na sociálnej sieti.

Priemerný rast cien služieb zubných lekárov v piatich rokoch pred nástupom rýchlej inflácie (do roku 2021) bol 4,1 percenta. Výraznejšiu dynamiku rastu nabrali ceny zubárov v roku 2022, za rok vzrástli takmer o 9 percent. Tempo rastu v minulom roku bolo však najvyššie od roku 2020.

„Ceny (u stomatológov) sú vysoké pretože naozaj nie sú nikým regulované,“ upozornila prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová. „Prevažná väčšina zubárov si stanovuje ceny na základe toho, koľko stojí práca v ambulancii či iné náklady a pacient má v tom hokej,“ dodala.

Röntgenový snímok plne uhrádza poisťovňa


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami