Korčok sa rozohnil o národnoštátnych záujmoch. Komické

Snímka obrazovky 2024-02-12 o 19.49.54 Ivan Korčok. Foto: TASR.

Ivana Korčoka nahnevala kritika od Pellegriniho, ktorý mu vyčíta, že chce v EÚ zrušiť právo veta pre národné štáty. Korčok sa vo videu zahral na „rázneho“ (lebo tak znie slogan jeho kampane). A na obhajcu národných záujmov. Pôsobil pri tom úsmevne. Presnejšie trápne.

Hneď na úvod treba povedať, že zrušiť právo veta členských štátov pri zásadných rozhodnutiach Bruselu je veľmi zlý nápad.

Pri bežných politických témach je už právo veta dávno zrušené, rozhoduje sa väčšinovým hlasovaním. Len pri zásadných otázkach (rozpočet, bezpečnostná politika) sa ešte vyžaduje dohoda prijateľná pre všetkých. Je to užitočná poistka v rukách národných štátov, ktorou môžu korigovať alebo blokovať sporné nápady v EÚ.

Ak by sa najnovšie zrušilo právo veta aj pri kľúčových rozhodnutiach Únie, váha menších členských štátov by sa priblížila k nule. Rozhodnutia by robil klub silných západných krajín. A ostatných by sa nemusel nič pýtať. Záujem nemeckého kancelára hovoriť – aspoň občasne – so slovenským premiérom by ochabol.

Korčok tvrdí, že zrušenie práva veta povedie k silnejšej EÚ. A presne to je vraj v národnoštátnom záujme Slovenska. Uviedol dva príklady: migráciu a zahraničnú politiku Únie.

Sú to zvláštne príklady. Jeden horší než druhý.

Práve pri migračnej politike (kde sa už dlhšie rozhoduje väčšinou hlasov) Únia predvádza nehorázne hlúposti. EÚ roky zlyháva pri ochrane vonkajších hraníc pred nelegálnymi imigrantmi. V balíku nových pravidiel preto navrhuje niečo ako migračné kvóty. Každý štát bude mať predpísané, koľko migrantov musí prijať. Ak odmietne, bude musieť zaplatiť za neprijatých migrantov milióny eur. Každoročne.

Slovensko by malo ročne prijímať takmer tristo migrantov alebo platiť 5,7 milióna eur. Samozrejme, tento počet sa môže rapídne zvýšiť, ak narastú migračné vlny. V prípade krízy môžu byť zo stoviek imigrantov presmerovaných na Slovensko tisícky. Ročne. V praxi by to znamenalo, že v priebehu jedinej generácie by sa na Slovensku vytvorili silné imigračné komunity. Len preto, že to prikazuje EÚ a jej nová imigračná politika.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami