Korčok pripúšťa zrušenie slovenského práva veta v EÚ

Ivan Korèok vyzbieral potrebné podpisy na prezidentskú kandidatúru Ivan Korčok. Foto: Martin Bartin Baumann/TASR

Kandidát na prezidenta Ivan Korčok je otvorený tomu, aby sa v rámci Európskej únie zrušilo právo veta. Uviedol, že u neho nastal v tomto smere „istý posun“.

„Ak pod rúškom suverenity a zachovania práva veta budeme naďalej takto postupovať, budeme vo svete absolútne bezvýznamní,“ uviedol Korčok v rozhovore pre denník Postoj.

Kritizoval, že sa o tejto zahraničnopolitickej otázke vedú iba „krčmové reči“, a nie intelektuálna a politická debata. Podľa jeho slov sa v rámci Európskej únie právo veta týka už len úzkeho okruhu oblastí.

Konštatoval, že u neho nastal v tomto smere myšlienkový posun. Domnieva sa, že Európska únia sa len ťažko stane silným geopolitickým hráčom bez toho, aby vedela rýchlo a promptne reagovať a rozhodnutia neblokovali malé jednotlivé štáty.

V rámci zahraničnej politiky sa podľa Korčoka „treba pozrieť na niektoré oblasti a položiť si otázku, či by mohli byť prijímané kvalifikovanou väčšinou“.

„Podpora slovenskej suverenity aj v zahraničnej oblasti vedie cez silnejšiu pozíciu EÚ vo svete,“ uviedol v rozhovore. Slováci sú podľa neho „bezvýznamní v najbližšom regióne“, nemajú spoločnú pozíciu „na Blízkom východe, južnom Kaukaze, v Strednej Ázii a tak ďalej“.

„Ľpieť na niečom ako dogme bez toho, aby sme zvážili, že vo svete nikoho náš názor nezaujíma a v kritických momentoch sa všetko zužuje na právo veta, podľa mňa nie je slovenským záujmom,“ uviedol Korčok, ktorý vníma, že „EÚ je dlhodobo v zahraničnej politike slabým hráčom“.

„Nebránim sa debate, ako s tým niečo urobiť. Slovenským záujmom je, aby EÚ mala čo najväčší výtlak vo svete,“ skonštatoval.

Korčok bol ministrom zahraničných vecí vo vládach Igora Matoviča a Eduarda Hegera. Na post ho nominovala strana SaS, ktorá kritizuje v rámci EÚ presadzovanie zelených politík, ako je napríklad zákaz spaľovacích motorov. Korčok sa však ako šéf rezortu diplomacie voči týmto politikám nevymedzil.

Zrušiť právo veta navrhol napríklad český prezident Petr Pavel. Naopak, slovenský premiér Robert Fico sa vyjadril, že takýto krok by znamenal začiatok konca EÚ.

(ste)


Ďalšie články