Rusko na Ukrajine po prvýkrát použilo hypersonickú raketu Zirkón

Rusko na Ukrajine vôbec po prvýkrát použilo hypersonickú raketu Zirkón. Ukrajinci však tvrdia, že raketa nedosahuje taktické a technické parametre deklarované Moskvou.

Podľa Kyjeva ruská armáda minulý týždeň po prvýkrát zaútočila hypersonickou raketou Zirkón. Riaditeľ Kyjevského vedeckého výskumného ústavu pre súdne expertízy, Oleksandr Ruvin, o tom informoval na svojom účte na Telegrame, tvrdiac, že raketa bola namierená na oblasť bez vojenských zariadení, pričom zasiahnutá bola civilná infraštruktúra.

Zirkón je hypersonická raketa s dosahom medzi 500 kilometrami a 750 kilometrami. Rusko však tvrdí, že raketa má dostrel až tisíc kilometrov a dosahuje deväťnásobok rýchlosti zvuku. Pôvodne bola navrhnutá na odpálenie z mora, neskôr však bola vyvinutá aj verzia určená pre vystrelenie zo zeme.

Moskva oznámila že dokončila testovanie rakety v júni 2022. Ruvin v telegrame uviedol, že zistenia z fragmentov rakety naznačujú, že zbraň bola vyrobená nedávno.

Ukrajinský hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat dodal, že kyjevská armáda „vykonáva expertízu“ a „odborníci verifikujú trosky“. Ruvin poznamenal, že „výrazné poškodenie rakety sťažuje identifikáciu, ale už teraz môžeme povedať, že zbraň nespĺňa taktické a technické charakteristiky deklarované“ Ruskom.

(newsweek)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac