Pellegrini vyzval hokejový zväz, aby povolil hráčom z KHL reprezentovať na MS v hokeji

pellegrini Peter Pellegrini. Foto: Jakub Kotian/TASR

Spor o to, či majú byť slovenskí hráči z KHL potrestaní a mať zákaz v reprezentácii, sa dostáva do novej fázy. Voči politickému tlaku, ktorí na hokejistov z KHL pozeral cez prsty, sa postavil politický názor z opačnej strany.

Peter Pellegrini vyzval hokejový zväz, aby povolil hráčom z KHL reprezentovať Slovensko na majstrovstvách: „Pokrytectvo zaobalené do nezmyselných tvrdení, že naši hokejisti podporujú Putina či vojnu na Ukrajine je doslova hanebné a neslušné,“ povedal.

Pellegriniho angažovanie samozrejme súvisí priamo s politikou a najmä prezidentskými voľbami. Riskantné veľmi nie je, na Slovensku nevládne rusofóbia ako inde na Západe. A Pellegrini potrebuje svojim voličom pripomenúť, v čom sa líši od Ivana Korčoka.

„Opäť sa blížia majstrovstvá sveta v hokeji a u nás sa otvorila nezmyselná diskusia v súvislosti s tým, že hráči hrajúci v KHL by nemali reprezentovať Slovensko. Znova sa spomínajú konkrétne mená. Vyzývam preto SZĽH, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať také rozhodnutie, ktoré pod nezmyselným politickým a mediálnym tlakom opozičných strán ako PS a SaS znemožní týmto hokejistom reprezentovať našu vlasť,“ povedal predseda parlamentu a prezidentský kandidát.

Zároveň pripomenul, že hoci Amerika stojí vo vojne jasne na strane Ukrajiny, v NHL hrá tento rok viac ako 50 ruských hokejistov. „Prestaňme byť pápežskejší ako pápež,“ povedal Pellegrini.

Výrok prichádza deň po tom, ako bol na medzinárodnej scéne predĺžený zákaz účasti Ruska a Bieloruska na MS v hokeji.

O reprezentačnej účasti slovenských hokejistov, ktorí pôsobia alebo pôsobili v Rusku, sa hovorilo len nedávno. Slovenská hokejová reprezentácia 8. februára odohrala dvojzápas s Nemeckom. V nominácii mal byť aj útočník Samuel Buček z Nitry. Mal byť prvý hráčom, ktorý sa objaví v zápase po tom, čo v predošlej sezóne krátko hral aj ruskú KHL. Napokon ho vyradilo zo zostavy zranenie.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan po zápase o budúcnosti hráčov pôsobiacich v Rusku povedal, že „téma dozreje“ a v apríli sa bude musieť urobiť nejaké rozhodnutie.

(fed, tasr)


Ďalšie články