„Odmužštenie“ cirkvi. Kam smeruje ďalší novotvar pápeža Františka  

Pravidelná audiencia pápeža Františka Pápež František. Foto: TASR/AP

„Jeden z veľkých hriechov, ktorý sme urobili, je, že sme pomužštili cirkev,“ vyjadril sa pápež František koncom novembra pred Medzinárodnou teologickou komisiou. „Cirkev je žena, a ak nepochopíme teológiu ženy, nikdy nepochopíme ani cirkev,“ spontánne reagoval pápež na skutočnosť, že v dvadsaťosem člennej komisii teológov narátal iba päť ním vymenovaných žien. Vzápätí spresnil, že to nepôjde „služobnou cestou“, ale na mysli mal „mystickú“ a „kráľovskú“ cestu. Bránu k služobnému kňazstvu však pápež ženám napriek opakovaným žiadostiam doposiaľ neotvoril.

Za viac svetla v uvažovaní o tejto téme vďačí pápež František „mariánskemu princípu“, ktorý popri „petrovskom“ zdôraznil známy švajčiarsky teológ Hans Urs von Balthasar. „Mariánsky je dôležitejší ako petrovský,“ vyhodnotil pontifex s odkazom na obraz cirkvi ako nevesty. Toto poradie potvrdil už v skoršom rozhovore pre jezuitský magazín America: „Posvätný stav súvisí s petrovským princípom, kým ženy s mariánskym princípom, ktorý je dôležitejší“ a „hriech“, ktorý cirkev spáchala, spočíva najmä v tom, že ho dostatočne „nevysvetľovala v katechézach“.

Pápež posilnil zastúpenie žien na administratívnych pozíciách. „V tejto súvislosti si myslím, že musíme dať ženám viac priestoru. Tu vo Vatikáne fungujú lepšie tie miesta, na ktoré sme umiestnili ženy,“ priznal pápež v rozhovore.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami