V ruskom väzení zomrel Alexej Navaľnyj. Bol najsledovanejší politický väzeň Putinovho režimu

222profimedia-0675100283 Alexej Navaľnyj (1976-2024). Foto: wikimedia

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj zomrel vo väzení. Informujú o tom agentúry po celom svete, odvolávajú sa na ruské médiá.

Podľa oficiálneho vyhlásenia sa Navaľnyj „po prechádzke cítil zle a takmer okamžite stratil vedomie“.

„Zdravotníci ústavu prišli okamžite na miesto a privolali aj záchranárov. Vykonané boli všetky potrebné resuscitačné opatrenia, avšak bez pozitívnych výsledkov,“ uviedla väzenská služba.

Posádka sanitky dorazila do väzenskej kolónie za sedem minút a k pacientovi sa dostala za ďalšie dve minúty. Záchranári pokračovali ďalšiu pol hodinu v oživovaní, ale neúspešne a Navaľnyj zomrel.

Politik mal 47 rokov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov skonštatoval, že o Navaľného smrti už informovali Vladimira Putina. Dodal, že nemá žiadne informácie o príčine smrti, ale väzenská služba vykonáva všetky potrebné previerky týkajúce sa úmrtia Navaľného.

Ruská opozičná webová stránka Agenstvo s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z Putinovej strany Jednotné Rusko napísala, že sekretariát strany už požiadal poslancov Dumy, aby Navaľného smrť nekomentovali.

Na poslednom súde vtipkoval a vyzeral zdravo

Navaľného matka Ľudmila na Facebooku napísala, že odmieta akékoľvek prejavy sústrasti nad smrťou svojho syna. „Nechcem počuť žiadne prejavy sústrasti. Videli sme ho vo väzení 12. (februára), na stretnutí. Bol živý, zdravý, šťastný,“ uviedla.

Zábery zo súdu zverejnil telegramový účet Sota.

Navaľného manželka Julia v piatok vystúpila na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Skonštatovala, že mala na výber, či zostane v Mníchove a vystúpi na pódiu, alebo sa okamžite vráti k svojim deťom. Rozhodla sa urobiť to, čo by urobil jej manžel, a vystúpiť na konferencii.

Povedala, že nevie, či má veriť tým hrozným správam, lebo pochádzajú len z ruských vládnych zdrojov. „Už mnoho rokov nemôžeme dôverovať Putinovi a Putinovej vláde. Vždy klamú.“

„Ak je to pravda, chcem, aby Putin a všetci okolo neho vedeli, že sa budú zodpovedať za všetko, čo urobili našej krajine, mojej rodine. A tento deň nastane veľmi skoro,“ dodala manželka. Zároveň vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo a potrestalo „hrozný režim“ v Rusku.

Šéf Navaľného tímu Leonid Volkov oznámil, že zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie o úmrtí. Podľa neho však vyhlásenie väzenskej služby možno interpretovať ako priznanie, že Navaľného úmyselne zabili.

Do zariadenia, kde väznili protikorupčného aktivistu, zároveň vycestoval jeho právnik. „Akonáhle čokoľvek zistíme, budeme o tom informovať,“ povedala členka Navaľného tímu Kira Jarmyšová.

Najvýraznejší predstaviteľ ruskej opozície

Alexej Anatolievič Navaľnyj sa narodil do rodiny vojaka 4. júna 1976 v dedine Butyň v Moskovskej oblasti. V roku 1993 ukončil strednú školu a v roku 1998 Právnickú fakultu na Ruskej univerzite priateľstva národov v Moskve. O rok neskôr začal diaľkovo študovať na Finančnej akadémii pri ruskej vláde, ktorú ukončil v roku 2001. Aj na odporúčanie niekoľkonásobného majstra sveta v šachu a opozičného politika Garriho Kasparova absolvoval v roku 2010 polročnú stáž na Yalovej univerzite v Spojených štátoch.

Politicky sa zviditeľnil najskôr na sociálnych sieťach, na ktorých začal blogovať v roku 2008 a postupne ho sledovali milióny ľudí.  Odkedy sa v roku 2012 stal najvýraznejšou tvárou ruskej opozície, čelil viacerým obvineniam. V domácom väzení, v cele predbežného zadržania či vo väzniciach a trestných kolóniách strávil dlhé mesiace.

V posledných rokoch to bol najvýraznejší kritik Putina a súčasného ruského režimu. Dokázal organizovať najväčšie demonštrácie proti vláde, zverejňovať kompromitujúce materiály, informácie o korupcii a klientelizme. Nie vždy boli úplne pravdivé, ale dokázali vyvolať domáci protest a medzinárodný tlak na Putina a Kremeľ.

Zadržali ho v januári 2021 po návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Z pokusu o otrávenie obvinil Kremeľ, ktorý to poprel.

V auguste 2023 ho odsúdili na 19 rokov väzenia po tom, čo bol uznaný vinným z vytvárania extrémistickej skupiny, financovania extrémistických aktivít a mnohých ďalších trestných činov.

V čase vynesenia tohto rozsudku si už odpykával trest v trvaní 11 a pol roka odňatia slobody v zariadení s maximálnym stupňom stráženia za podvody a iné obvinenia, ktoré pritom samotný odsúdený popieral. Posledné týždne života strávil v trestaneckej kolónii Polárny vlk v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu za polárnym kruhom.

Nacionalista

Vo svetovej tlači sa o Navaľnom často a pozitívne písalo. Nemožno mu uprieť protikorupčný zápal a odvahu vystúpiť proti mocným Kremľa.

Už menej sa písalo o jeho nacionalistických aktivitách, pre ktoré ho v roku 2007 vylúčili z proeurópskej opozičnej strany Jabloko. Zastal sa totiž takzvaného Ruského pochodu zameraného najmä proti migrantom z Kaukazu a Strednej Ázie. Zverejnil aj video, na ktorom prirovnal Kaukazanov, zobrazených ako teroristických povstalcov, k švábom, proti ktorým pomôže len pištoľ.

Ako pre Štandard pred pár rokmi zdôraznil Sergej Sumlenny z Nadácie Heinricha Bölla, Navaľného nacionalizmus predchádzal jeho protikorupčnú agendu. „Protimigrantská rétorika a šovinizmus“ boli podľa analytika v prvej etape jeho politického vývoja opozičníkovými nosnými témami. Navaľnyj až postupne prešiel viac k boju proti korupcii, keďže je to téma, ktorou môže v Rusku osloviť naozaj každého. Uvedomil si tiež, že „ostrý nacionalizmus ho marginalizuje a stavia do zlého svetla na Západe“.

Biely dom: Ak sa potvrdí Navaľného úmrtie, bude to „hrozná tragédia“

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v rozhovore pre stanicu NPR vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného úmrtie, pôjde o „hroznú tragédiu“. Kremeľ má podľa neho za sebou dlhú históriu poškodzovania svojich oponentov, takže „vznikajú reálne a zjavné otázky o tom, čo sa stalo“.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyhlásil, že ak sa potvrdí Navaľného smrť, zvýrazní to „slabosť a hnilobu“ ruskej vlády. „Zodpovedné je za to Rusko,“ vyhlásil Blinken podľa agentúry Reuters.

Najvyšší predstavitelia EÚ: Za smrť Navaľného je zodpovedné Rusko

Najvyšší predstavitelia Európskej únie tvrdia, že za piatkovú smrť ruského opozičného lídra je zodpovedné Rusko.

„EÚ považuje ruský režim za výhradne zodpovedný za túto tragickú smrť. Jeho rodine vyjadrujem hlbokú sústrasť. A tiež tým, ktorí bojujú za demokraciu na celom svete v tých najtemnejších podmienkach,“ napísal predseda Európskej rady Charles Michel. „Bojovníci umierajú. Ale boj za slobodu sa nikdy nekončí,“ dodal Michel.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová poznamenala, že je znepokojená a zarmútená správou o smrti Navaľného. „Putin sa neobáva ničoho viac ako nesúhlasu vlastných ľudí. Hrozná pripomienka toho, o čo Putinovi a jeho režimu ide. Poďme sa spojiť v boji za ochranu slobody a bezpečnosti tých, ktorí sa odvážia postaviť proti autokracii,“ napísala von der Leyenová.

„Svet prišiel o bojovníka, ktorého odvaha bude znieť naprieč generáciami. Som zhrozená zo smrti nositeľa Sacharovovej ceny za slobodu myslenia Alexeja Navaľného. Rusko mu vzalo slobodu a jeho život, nie však jeho dôstojnosť. Jeho boj za demokraciu pokračuje,“ uviedla na X predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

(tasr, est)


Ďalšie články