Príroda sa vďaka teplému počasiu zbláznila. Pozrite, čo rozkvitlo na východe

SLOVENSKÝ RAJ – Na stránke NP Slovenský raj sa objavila krátka správa o prvom poslovi jari. Ak si niekto myslí, že reč je o snežienke alebo bleduli, mýli sa. Z chladnej pôdy vykukol poniklec, ktorý je symbolom práve spomínaného národného parku.

Poniklec v Slovenskom raji. Pracovník Správy NP Slovenský raj vyhotovil tento záber 15. 2. Foto: Vladimír Mucha

Neobvyklé je, že táto huňatá rastlinka, ktorá kvitne od marca až do mája, výnimočne v júni, prípadne v septembri, sa v danej lokalite objavila tak skoro.

Ak by mal niekto chuť natrhať si kytičku poniklecov, pokuta sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Foto: Peter Olekšák

Našiel ju pred niekoľkými dňami zamestnanec Správy národného parku Slovenský raj Vladimír Mucha na južných svahoch vyhliadky Ihrík v oblasti Prielomu Hornádu. Svoj nález, samozrejme, nezabudol fotograficky zdokumentovať. Odborníci hovoria, že kvitnutie ponikleca podnietilo mimoriadne teplé počasie, ktoré v ostatných dňoch panuje aj v jednej z najchladnejších lokalít Slovenska, a to aj napriek tomu, že je ešte len polovica februára.

Ochranári dlhodobo upozorňujú, že toho, kto by si chcel preniesť poniklec do svojej záhrady, môže vyjsť tento krok pridraho. Patrí totiž medzi chránené rastliny, a preto je zakázané trhať ho, aj vykopávať. Pokuta za porušenie zákazu je 400 eur. Ak by niekomu napadlo natrhať si kytičku tohto fialového krásavca, môže to byť až desaťtisíc eur. Záležať to bude od počtu rastliniek v zväzku. Zákaz trhania a poškodzovania flóry a fauny sa vzťahuje na všetko rastlinstvo a živočíšstvo na území našich národných parkov.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok