Začalo sa odkrývanie masiek bánk v problémoch

Aké pomýlené investície z minulej inflácie môžu preklopiť dynamický rast americkej ekonomiky postupne do recesie? Asi najviditeľnejším kandidátom sú nerealizované straty z precenenia dlhopisov a realít vzhľadom na fakt, že úroky zostanú dlhšie a vyššie, než investori čakali. Sú to však aj investície do samotných nehnuteľností.

New York Community Bancorp in New York A branch of Atlantic Bank, soon to become Flagstar Bank, part of New York Communi Pohľad na budovu New York Community Bancorp. Foto: Profimedia.sk

Pred mesiacom som v Štandarde citoval výsledky analýzy vplyvu strát z úverov komerčným americkým nehnuteľnostiam na banky: „Z našej analýzy, ktorá odráža trhové podmienky do tretieho štvrťroka 2023, vyplýva, že problémy s CRE úvermi môžu vyvolať beh na banky z dôvodu nesolventnosti v prípade desiatky až viac ako 300 prevažne menších regionálnych bánk.“

Odvtedy sa už začal proces odkrývania masiek a niektorí z „bag holders“ už majú konkrétne mená. Napríklad New York Community Bancorp, ktorej straty na úveroch komerčným nehnuteľnostiach viedli k zníženiu kreditného ratingu na „junk“ a prepadu cien akcií o 50 percent.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.