Ukrajinský Armagedon. Ako vyzeral smrteľný zápas mesta na frontovej línii

Ku koncu dlhého ruského útoku zostávali v Avdijivke stovky civilistov. Tí, ktorým sa v posledných týždňoch podarilo utiecť, hovorili o neúprosnej devastácii. Ich pochmúrne príbehy približuje reportáž denníka New York Times.

Ukrainian soldiers with the 71st Jaeger Brigade fire a howitzer towards Russians advancing on Avdiivka, Ukraine, Feb. 14, 2024. (Tyler Hicks/The New York Times) Vojaci zo 71. brigády strieľajú z húfnice na ruské ciele v smere na Avdijivku na Ukrajine. Foto: Tyler Hicks/New York Times

Dokonca aj zo vzdialenosti niekoľkých kilometrov sa cez hmlu ozýval smrteľný rachot ďalšieho ukrajinského mesta. Ruské vojenské lietadlá zhadzovali ďalšie takmer poltonové bomby na Avdijivku na východe Ukrajiny, čím už aj tak zničené mesto premenili na trosky a popol.

Podľa odhadov ukrajinských predstaviteľov a britských spravodajských služieb zhodili letecké sily prezidenta Vladimira Putina od 1. januára približne 450-tisíc kilogramov bômb na územie s rozlohou len 31 štvorcových kilometrov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami