Ak už pápež nesúdi homosexuálov, prečo by mal slobodomurárov? Čo zaznelo na konferencii zástupcov kúrie a lóží

Presentation of the Miter and Compass Book Majster slobodomurárskej lóže Stefano Bisi. Foto: Profimedia.sk

Pod názvom „Katolícka cirkev a slobodomurárstvo“ sa v piatok 16. februára uskutočnila jednodňová konferencia v talianskom Miláne. Kolokvium bolo vopred propagované ako „dôležitý moment dialógu, ktorý umožní cirkvi a slobodomurárom slobodne sa navzájom konfrontovať o zlučiteľnosti a nezlučiteľnosti slobodomurárskych hodnôt s katolíckymi“.

Na „historickom stretnutí“ sa zišli veľmajstri troch talianskych lóží – Stefano Bisi za Veľký Orient Talianska, Luciano Romoli za Veľkú lóžu Talianska a Fabio Venzi za Regulárnu veľkú lóžu Talianska. Katolícku cirkev zastúpili milánsky arcibiskup Mario Delpini, bývalý prezident Pápežskej rady pre legislatívne texty kardinál Francesco Coccopalmerio, františkánsky kňaz Zbigniew Suchecki a biskup Antonio Staglianò, prezident Pápežskej teologickej akadémie. Hoci sú v Taliansku slobodomurári verejne aktívni a dochádza k občasným gestám aj zo strany katolíkov, najnovšia konferencia predsa len vyvolala zvýšenú pozornosť. Prekvapil totiž obsah.

Pápežovo „všetci“ pre slobodomurárov neplatí?

Traja zástupcovia slobodomurárov sa vo svojich príspevkoch snažili zdôrazniť kompatibilitu slobodomurárstva a katolíckej viery. Stefano Bisi je presvedčený, že jeho výchova v katolíckom prostredí ho priviedla k priľnutiu k Veľkému orientu. Bisi vyjadril svoje sklamanie zo skutočnosti, že pápež František otvoril dvere homosexuálom a znovu zosobášeným rozvedeným, no zabudol, že aj medzi slobodomurármi je veľa katolíkov, ktorým sa odopiera sväté prijímanie. Je možné, že pápežovo „kto som, aby som súdil?“ a jeho „všetci, všetci, všetci…“ pre slobodomurárov neplatí?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami