Košičania bojujú za vybudovanie nového chodníka. Petíciu už podpísalo vyše dvesto ľudí

KOŠICE – V Košiciach, v mestskej časti Krásna, sa rozbehla petícia, ktorej cieľom je vybudovanie chodníka na Ukrajinskej ulici.

Foto-11 Petícia za vy/dobudovanie chodníka na Ukrajinskej ulici sa už podpisuje. Foto: peticie.com

Aktivistov, ktorí petíciu organizujú, znepokojuje súčasný stav dostupnosti a bezpečnosti pešej dopravy v ich oblasti.

Petícia sa podrobnejšie týka chýbajúceho chodníka na Ukrajinskej ulici, a to v úseku od čerpacej stanice na Pollovej ulici a úseku od Goldírovej po Urbársku ulicu. V prvom uvedenom úseku sa síce nachádza provizórny chodník, avšak ten nezodpovedá bezbariérovosti.

V druhom úseku sa žiadny chodník nenachádza aj napriek tomu, že je tam zvýšený pohyb obyvateľov. Zároveň na danom mieste úplne chýbajú priechody pre chodcov a dopravné značenie. Vzhľadom na prevádzky autoservisu, motorestu, požičovne náradia a stavebnín taktiež chýba aj jednoznačné vymedzenie možností parkovania a odstavných plôch. 

Trasa Foto: google.com

Parcela, na ktorej je možné chodník vybudovať, patrí mestu Košice a podľa názoru organizátorov petície by malo mať hlavné slovo a v spolupráci s mestskou časťou ho aj zrealizovať. 

„Realizácia chodníka sa síce dostala aj do Plánu udržateľnej mobility (aktualizácia 2022), ale je plánovaná až do roku 2040,“ informuje iniciátor petície Lukáš Kunca s tým, že chodník nie je ani súčasťou mapy bezbariérových trás a úprav mesta Košice, akoby neexistoval, čo nakoniec potvrdilo aj samotné mesto v jednom zo svojich vyjadrení. Aktivisti do dnešného dňa vyzbierali už dvesto podpisov.

Na to, aby iniciátori mohli vystúpiť na mestskom zastupiteľstve, je však potrebných tisíc podpisov. Ich cieľom je, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Košice zaviazalo uznesením Magistrát mesta Košice k vypracovaniu projektovej dokumentácie (najneskôr v termíne do konca roka 2025) a aby boli vyčlenené finančné prostriedky na vybudovanie chodníka na Ukrajinskej ulici, rešpektujúc ustanovenia o spolupráci mesta a mestských častí.