Ako zdaniť príjmy zo zamestnania z minulého roka? Na daňové priznanie typu A máte čas do apríla

Lehota na požiadanie zamestnávateľa o takzvané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov za rok 2023 vypršala 15. februára. Ak ste to nestihli a daňové priznanie musíte podať sami alebo ho chcete podať dobrovoľne hoci povinnosť nemáte, mali by ste poznať správny postup.

Podanie daòových priznaní Daňovníci podávajú daňové priznanie na Daňovom úrade v Košiciach. Ilustračná foto: Milan Kapusta / TASR

Najčastejšie stojíte ako daňovník pred otázkou, aký typ daňového priznania podať, aké príjmy v ňom uviesť či aké sadzby dane použiť. V neposlednom rade by ste mali vedieť, dokedy túto administratívu musíte stihnúť a čo všetko od vás finančná správa bude vyžadovať v rámci príloh.

Tí, ktorých vlaňajšie peňažné a nepeňažné zárobky plynuli len z takzvanej závislej činnosti, čiže najčastejšie zo zamestnania, si daňové povinnosti splnia buď prostredníctvom zamestnávateľa, ako zaznelo v úvode, alebo podajú daňové priznanie k dani z príjmov typu A. Typ B je určený daňovníkom, ktorí dosiahli aj iné príjmy, napríklad z podnikania, prípadne z predaja nehnuteľnosti a podobne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.