Fico chce nového šéfa SIS čím skôr. Nepovedal, či namiesto Pavla Gašpara príde s novým kandidátom

Do niekoľkých dní sa má vyriešiť otázka nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Premiér Robert Fico to povedal počas pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente. Nepovedal však, ako chce dosadiť Pavla Gašpara do čela tajnej služby, ktorého vláda navrhla na vymenovanie prezidentke.

Preèo tak Matoviè a celá opozícia krièia za záchranu Lipšica? Robert Fico: Jaroslav Novák/TASR

„Nie sme malé deti a môžem vás informovať, že do niekoľkých dní bude táto situácia vyriešená a SIS bude mať riadne vedenie so všetkým, čo k tomu patrí,“ povedal premiér s tým, že ak nebude konať prezidentka Zuzana Čaputová, budú konať oni vo vládnej koalícii.

Prezidentka sa podľa neho postavila na stranu opozície, keď zatiaľ nepristúpila k otázke menovania šéfa SIS. Apeloval, že by si mala plniť svoje povinnosti a buď nominanta vymenovať, alebo pomenovať dôvody, pre ktoré ho odmieta.

Podľa informácií Štandardu z prostredia vládnej koalície, keby bola Čaputová odmietla Gašpara menovať, Fico by na jeho mene zrejme ďalej netrval. Prezidentka takpovediac vniesla túto tému do prezidentskej kampane. Petrovi Pellegrinimu je to nepríjemné a oslabuje ho to v súboji o post hlavy štátu.

Prezidentka sa neponáhľa

Premiér uviedol, že vláda sa s jej argumentmi vyrovná a buď nájde iného nominanta, alebo sa tento bude brániť na súde. Podčiarkol, že navrhnutý Pavol Gašpar nie je obvinený ani trestne stíhaný. Tajnú službu vedie zatiaľ len poverený námestník riaditeľa Tomáš Rulíšek.

Jeden z námestníkov SIS má byť podľa informácií Štandardu blízky poslancovi Tiborovi Gašparovi (Smer).

Vláda 14. februára odsúhlasila nomináciu súčasného štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti Pavla Gašpara na post riaditeľa tajnej služby. Šéfa SIS na základe návrhu vlády vymenúva prezident.

Prezidentka pripustila, že menovanie riaditeľa SIS nechá na svojho nástupcu. K zmene na poste hlavy štátu dôjde v polovici júna. Pred časom Prezidentský palác informoval, že personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami.

Opozícia obrátila pozornosť na štatút SIS

Opozícia má pochybnosti, či Fico nechce obísť prezidentku zmenou štatútu SIS. Vláda vo štvrtok štatút schválila v utajovanom režime. Na budúci týždeň sa mimoriadne stretne parlamentný výbor na kontrolu SIS.

„Štatút rieši aj riadenie SIS, preto akékoľvek jeho zmeny je potrebné posúdiť z hľadiska zákonnosti a ústavnosti,“ povedala predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS).

Poslankyňa pred časom povedala, že šéfom SIS Pavol Gašpar byť nemôže. Tvrdila, že nespĺňa odborné kritériá, navyše, je vraj pomstychtivým človekom a vo funkcii bude údajne len predĺženou rukou premiéra Fica. Podľa Kolíkovej sú dôvody na jeho nevymenovanie „jednoznačné“.

„Toto menovanie jednoznačne ukazuje, že táto vláda aj premiér Fico absolútne rezignovali na čo i len zdanie, že im nejde o pomstu. Predsa vybrať si za šéfa SIS syna obžalovaného poslanca [Tibora Gašpara – pozn. red.], ktorý pomstu vyhlásil na poľovníckej chate, je samo osebe diskvalifikujúce,“ povedala Kolíková.

„Takáto osoba nemôže byť na čele SIS, ktorá má v rukách všetky nástroje pre ochranu a bezpečnosť na SR. Nemôže tam byť pomstychtivý človek,“ dodala.

(su, tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok