Súdruhovia, v ktorom roku predbehneme Ameriku?

Dôsledky štátnej keynesiánskej monetárnej a fiškálnej stimulácie v Číne po finančnej kríze, ktoré prišli o dekádu neskôr, zastavili aj dobiehanie najväčšej ekonomiky sveta USA. Pomer veľkosti hrubého domáceho produktu Číny k USA nerastie, naopak, začal klesať – zo 76 percent v roku 2021 na dnešných 66 percent.

Americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching na samite G20. Foto: TASR/AP Americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching na samite G20. Foto: TASR/AP

Verím, že na rozdiel od EÚ a jej zlyhanej Lisabonskej stratégie, raz Čína USA vo veľkosti ekonomiky skutočne predbehne. Vzhľadom na obrovský rozdiel vo veľkosti populácie by bolo čudné, keby sa ťažisko sveta nevracalo postupne späť na východ. Môže to byť však neskôr, než si mnohí ekonómovia so socialistickými a intervencionistickými predpojatosťami myslia.

Pri očarení niektorých západných intelektuálov centrálne riadenými čínskymi investíciami, napríklad v oblasti infraštruktúry, si vždy spomeniem na podobné očarenie západných ekonómov Sovietskym zväzom, ktoré som popísal v knihe Zlé peniaze:


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.