Mnohé dôležité zmeny v ekonomike nevidíme. Dejú sa pomaly a nenápadne

Na základe mnohých indícií sa domnievam, že rok 2024 bude rokom veľkých štrukturálnych ekonomických zmien, ktoré sa už dejú, ale nie príliš búrlivo a nahlas, preto zatiaľ zostávajú skôr bez povšimnutia.

Ilustračná fotomontáž. Foto TASR

Ale podobne, ako došlo napríklad k pádu amerických hypoték v roku 2008 postupne v priebehu niekoľkých mesiacov, hoci ľudia si pamätajú „len“ pád Lehman Brothers, tak aj teraz sa v ekonomike dejú ďalekosiahle zmeny, ktoré sú zatiaľ pre značnú časť verejnosti neviditeľné. Verejnosť má tendenciu vnímať len veľké mediálne kauzy, známe mená. Pomalé a brutálne ekonomické zmeny v štruktúre hospodárstva často nevníma.

Prvým dôvodom je, že komerčné nehnuteľnosti v roku 2024 sa ukazujú ako obdoba hypoték v roku 2008. Finančné inštitúcie rôzneho typu majú značné nerealizované straty, z realitných fondov nenápadne, ale zato sústavne odtekajú peniaze a reálne úrokové sadzby stále rastú. A v tejto situácii sa má v marci skončiť jednoročný záchranný program vyhlásený pre banky. Zvládnu to? To je však len jeden pilier prebiehajúcich systémových zmien.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.