Ukrajinci zostrelili ďalšie ruské prieskumné lietadlo Beriev A-50

Ruské lietadlo včasnej výstrahy Beriev A-50. Foto: Ukrainian Front/X

Nad Azovským morom padlo rukou Ukrajincov ďalšie ruské prieskumné lietadlo Beriev A-50, protivzdušnú obranu sa snažilo obísť pomocou svetlíc. Lietadlo používané na detekciu vzdušných cieľov patrí medzi najdrahšie stroje Kremľa.

Na údajnom videu zo zásahu zreteľne vidieť svetlice, ktoré lietadlo včasnej výstrahy vypúšťalo v snahe vyhnúť sa raketám ukrajinskej protivzdušnej obrany. Napriek tomu, že jedna z nich skutočne zasiahla vypustenú návnadu, iná onedlho zničila aj samotné lietadlo.

Stroj sa mal neskôr zrútiť na ruské územie, ako informujú viaceré ukrajinské médiá. Celkovo Moskva disponovala len deviatimi lietadlami na detekciu radarov s dlhým dosahom, pričom nie všetky boli bojaschopné. Úspech Ukrajiny neskôr potvrdil aj veliteľ letectva Mykola Oleščuk.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) uviedla, že o havárii lietadla na svojom konte na platforme Telegram napísal aj ruský provojnový bloger Vladimir Romanov. Lietadlo bolo podľa neho zostrelené strelou odpálenou z oblasti mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, ktoré je však okupované Ruskom.

Podľa operačného veliteľstva Krasnodarského kraja spadli dve lietadlá – ich typ ani príslušnosť zatiaľ neboli zverejnené. Aj očití svedkovia hovoria o dvoch havarovaných lietadlách.

Už v januári sa objavili správy predstaviteľov Kyjeva o tom, že sa Ukrajine podarilo zostreliť jedno lietadlo typu A-50, ktorého náklady na výrobu sa odhadujú na 330 miliónov dolárov. K eliminácii malo rovnako dôjsť nad vodami Azovského mora.

Informáciu vyplývajúcu z príspevkov dvoch poslancov vtedy s odvolaním sa na ukrajinskú armádu a hlavnú správu vojenskej rozviedky priniesli aj viaceré ukrajinské médiá. Moskva vtedy zostrelenie drahého stroja nekomentovala.

Veliace lietadlo s charakteristickou kruhovou radarovou anténou na chrbte trupu dokáže z vysokých letových hladín „dohliadnuť“ až na vzdialenosť 600 kilometrov a môže sledovať až 150 cieľov naraz.

Posádku lietadla A-50 väčšinou tvorí 5 letcov a 10 operátorov veliaceho zariadenia, ktorí detekujú priestor, vyhľadávajú a posielajú spravodajské informácie ruským jednotkám.

(mm, tasr)


Ďalšie články